Man van no nonsense en weloverwogen besluiten

Ambitieuze jurist wordt nieuwe 'superwaakhond' als opvolger van Pieter Kalbfleisch bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

AMSTERDAM - Volgens Rohit Bansal, een collega-student van een managementprogramma op de Harvard Business School, kan Nederland zich geen betere nieuwe supertoezichthouder wensen. 'Zijn wijze raad, scherpe oog en inlevingsvermogen hielpen mij om mijn werk beter te doen', meldt de Indiër eind 2009 op de LinkedIn-pagina van de nieuwe NMa-baas Chris Fonteijn. 'Ik werd ook getroffen door zijn discipline, zijn omarming van nieuwe technologie en zijn vermogen meningsverschillen op te lossen met humor en inzicht. Ik denk dat Chris gezegend is heel lang een hele jonge man te blijven.'


Die hem toegedichte kwaliteiten kan Fonteijn, nu nog baas van de telecomtoezichthouder Opta, de komende tijd goed gebruiken. Vrijdag werd hij door het kabinet benoemd als nieuwe voorzitter van de mededingingsautoriteit NMa. Daarmee wordt hij niet alleen de opvolger van Pieter Kalblfleisch, die half april met verlof ging vanwege de Chipshol-zaak, die hij geprobeerd zou hebben te beïnvloeden. Fonteijn wordt ook de nieuwe 'superwaakhond'. Uiterlijk begin 2013 gaat de NMa namelijk samen met Fonteijns huidige werkgever, Opta, en de Consumentenautoriteit.


'Het is aan de ene kant een grote stap, maar aan de andere kant niet. Hij kent het werk als toezichthouder al goed', zegt Mark de Jong, de plaatsvervangend voorzitter van de Opta die de afgelopen vijfenhalf jaar met Fonteijn samenwerkte. Volgens De Jong krijgt de nieuwe supertoezichthouder 'een heel intelligente en ambitieuze man' aan het hoofd. 'In de zin van een stapje extra willen zetten, niet gauw tevreden zijn. Ook voor zichzelf. Verder luistert hij goed, om met elkaar tot een koers te komen. Zomaar besluiten nemen is niet zijn stijl. Niet dat hij geen knopen doorhakt of dingen voor zich uit schuift, maar draagvlak is belangrijk. Het harmoniemodel? Dat klinkt weer zo soft, en dat is hij niet', aldus zijn collega-Opta-bestuurder.


Fanatiek fietser

Fonteijn vervulde zijn dienstplicht na het gymnasium in Den Haag bij de militaire inlichtingendienst. Hij studeerde rechten in Leiden. 'Zijn dochter studeert er nu ook, net als de mijne, maar ik weet niet of ik hem als Leids jurist herkend zou hebben', zegt De Jong. 'Hij heeft ook lang in Rotterdam gewerkt, dat zou ik misschien nog eerder zeggen. No nonsense. Hij is ook een fanatiek fietser, hij fietst ook wel eens van Rotterdam naar zijn werk hier in Den Haag. Maar hij is ook weer geen echt geen-woorden-maar dadentype. Eigenlijk past hij niet in een hokje. Hij is eerder authentiek te noemen.'


Fonteijn werkte 25 jaar bij Nauta Dutilh, voor hij in 2005 overstapte naar de Opta. Bij het advocatenkantoor hield hij zich onder meer bezig met de energiesector. Dat komt van pas, omdat de NMa ook over die sector waakt. Verder heeft Fonteijn nog een belangrijke pre: de Opta doet nu meer werk met minder mensen. 'Dat heeft wellicht meegespeeld bij zijn benoeming, want sommige toezichthouders hebben de neiging uit te dijen', zegt De Jong. Het samenvoegen van de drie toezichthouders levert een bezuiniging van 9 procent op, maar dat moet volgens minister Verhagen van Economische Zaken meer worden.


Rest de vraag of Fonteijn - wiens vrouw rechter is - perikelen als die rond zijn voorganger bespaard blijven. 'Die vergelijking ga ik niet maken', zegt De Jong. Maar gaat u ervan uit dat mensen met een hoge positie bij een toezichthouder heel goed gescreend worden op onafhankelijkheid en een deugdzaam profiel.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden