Man pleegt zelfmoord na onverwacht vonnis

Een 42-jarige inwoner van Jubbega heeft donderdag zelfmoord gepleegd na de uitspraak in zijn zaak door het gerechtshof in Leeuwarden.

ANP

De man kreeg woensdag van het hof een gevangenisstraf van zes jaar voor een dubbele poging tot moord, waaronder die op zijn ex-partner. Volgens de advocaat van de man, Tineke Pieters, is er een rechtstreeks verband tussen de uitspraak en zijn zelfmoord, zo liet zij vrijdag weten.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken eerder nog in hoger beroep een werkstraf van 180 uur geëist voor bedreiging. De man was op de avond van 12 november 2006 naar de woning van zijn ex-partner in Havelte gegaan na een meningsverschil. Hij bedreigde haar en een buurman met een geweer met daarin drie kogels. Het vuurwapen van de man, die inmiddels was verhuisd naar het Friese Jubbega, bevond zich vanwege vergunningsvoorwaarden nog in de woning van de vrouw. Hij zou de trekker hebben overgehaald, maar er viel geen schot.

De rechtbank in Assen veroordeelde de man eind 2007 tot een gevangenisstraf van zes maanden cel wegens bedreiging. Daarnaast kreeg de man een werkstraf van 180 uur en werd hij onder reclasseringstoezicht gesteld. Zijn advocaat ging daartegen in beroep, omdat de man detentieongeschikt zou zijn. Het hof beoordeelde de zaak donderdag als een dubbele poging tot moord en veroordeelde de man tot zes jaar cel. Na de uitspraak pleegde de man thuis zelfmoord.

‘Mijn cliënt las het vonnis donderdag op internet’, zegt zijn advocate. ‘Ik vreesde het ergste toen ik hem na de uitspraak probeerde te bellen en geen gehoor kreeg. Hij was suïcidaal en bleef op de been dankzij familie en medicijnen. Hij kon niet naar de gevangenis. Dit stond ook in een rapport van een psychiater, dat het hof naast zich heeft neergelegd. Dat vind ik erg wrang.’

Pieters gaf aan dat cassatie zou zijn aangetekend als haar cliënt nog had geleefd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden