nieuws

Man opent vuur bij Russische universiteit: zeker zes doden en 28 gewonden

Bij een schietpartij op een universiteit in de Russische stad Perm zijn maandag volgens het Russische Onderzoekscomité, een soort OM, zes doden gevallen. Zeker 28 mensen raakten gewond.

Studenten springen uit de ramen van de universiteit om aan de schutter te ontkomen. Beeld Hollandse Hoogte / Sputnik
Studenten springen uit de ramen van de universiteit om aan de schutter te ontkomen.Beeld Hollandse Hoogte / Sputnik

Ooggetuigen vertelden dat een man in militair tenue met een geweer lukraak het vuur opende op mensen in het gebouw. De politie wist hem uiteindelijk te overmeesteren. Daarbij raakte de schutter gewond. Het OM sprak eerder van acht doden maar stelde het dodental later bij.

Op videobeelden was te zien hoe studenten tijdens de schietpartij in paniek uit de ramen van het gebouw springen en het op een rennen zetten om aan de schutter te ontkomen.

Volgens de Russische autoriteiten is de schutter een 18-jarige student die zelf aan de universiteit studeerde. Kort voor de schietpartij zou hij volgens lokale media een foto op de sociale media hebben geplaatst, waarop hij te zien is met geweer en een helm. In het bijschrift vraagt hij het incident niet als 'terroristische aanval’ te beschouwen. ‘Ik was geen lid van een extremistische organisatie. Ik ben niet religieus en ook apolitiek’, aldus de schutter, die kennelijk dacht dat hij de schietpartij zelf niet zou overleven. ‘Niemand wist wat ik zou gaan doen. Ik heb deze hele actie zelf uitgevoerd’.

Wat zijn motief was, is nog onduidelijk, al zei hij in zijn bericht wel dat hij ‘vervuld was van haat’ en zich al geruime tijd had voorbereid, onder meer door het aanschaffen van wapens.

In vergelijking met de Verenigde Staten doen dergelijke schietpartijen zich betrekkelijk weinig voor in Rusland, waar er strikte regels gelden voor wapenbezit. Wel is het mogelijk een vergunning voor jachtgeweren te krijgen.

De afgelopen jaren is het aantal incidenten wel toegenomen. Eerder dit jaar kwamen zeven leerlingen en twee docenten om bij een schietpartij op een middelbare school in Kazan. Daarna verhoogden de autoriteiten de minimumleeftijd voor de aanschaf van jachtgeweren van 18 naar 21 jaar, maar die regel was nog niet van kracht toen de schutter uit Perm zijn wapen kocht.

Het ergste bloedbad deed zich in 2018 voor op een polytechnisch instituut in Kertsj, op het door de Russen geannexeerde schiereiland de Krim. Daarbij kwamen 21 mensen om toen een student daar een bom liet afgaan en vervolgens het vuur opende.

Politie in de buurt van de universiteit in de Russische stad Perm. Beeld REUTERS
Politie in de buurt van de universiteit in de Russische stad Perm.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden