Nieuwsboerkaverbod

Man neemt met bivakmuts op zijn masterdiploma in ontvangst aan Hogeschool Rotterdam

Een 60-jarige man heeft vrijdagmiddag met bivakmuts op zijn diploma voor de master Management & Innovatie in ontvangst genomen aan de Hogeschool Rotterdam. Een statement tegen het boerkaverbod, verklaart Erwin Sengers, die hiermee wil laten zien dat gezichtsverhullende kledij niets afdoet aan iemands identiteit. Voor zover bekend is hij de eerste afstudeerder in Nederland die zo zijn diploma in ontvangst neemt. 

Erwin Sengers neemt zijn diploma in ontvangst.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Na een inleidend praatje van de coördinator van de opleiding, wordt Sengers als eerste naar voren geroepen om zijn diploma op te halen. Een aantal seconden blijft het stil, Sengers friemelt zenuwachtig aan een zwart lapje stof.

Niemand weet dan nog van zijn actie. Als blijkt dat hij een bivakmuts opdoet, klinkt er gelach in de zaal. ‘Heb je last van het licht’, roept iemand grappend, terwijl Sengers het podium betreedt. Bovenop zijn bivakmuts prijkt een afstudeerhoedje.

De coördinator – die zich ietwat ongemakkelijk richt tot het in het zwart gehulde gezicht – wijdt lovende woorden aan ‘de innovatieve en creatieve’ Sengers, die al twee bachelortitels op zak heeft en op verschillende hogescholen lesgeeft op het gebied van gedragswetenschap. Vijf jaar geleden besloot hij zijn cv uit te breiden met een master aan de Hogeschool Rotterdam. Hij studeerde met een goed cijfer af op het onderwerp persoonlijk leiderschap.

Het plan om bij de uitreiking een bivakmuts op te doen ontstond vrijdagochtend aan de keukentafel, toen Sengers in de Volkskrant een foto zag van afgestudeerden die in het Afghaanse Kandahar hun verplegingsdiploma in ontvangst namen. Allen waren gehuld in een allesbedekkende nikab, de afstudeerhoedjes wiebelden vrolijk op het hoofd.

‘Deze vrouwen dragen bewust een volledig gezichtsbedekkende sluier’, zegt Sengers met rustige stem tijdens de diploma-uitreiking. ‘Toen dacht ik: hoe weet je zeker dat de goede persoon naar voren komt op het moment dat die zijn diploma in ontvangst neemt? Wat Hans (de coördinator van de opleiding, red.) net heeft gedaan, is een schets geven van mij als persoon. Daar herken ik mij helemaal in. Hij heeft mij neergezet als persoon waarbij de sluier er eigenlijk niet toe doet.’

Geklap in de zaal. Sengers neemt weer plaats en de opleidingscoördinator kondigt onverstoord de volgende student aan.

Erwin Sengers neemt zijn diploma in ontvangst.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Tijdens zijn masterstudie, zo zei Sengers in een telefoongesprek voorafgaande aan de uitreiking (hij tipte zelf de Volkskrant over zijn actie), maakte hij een ‘enorme ontwikkeling’ door. Hij ontdekte dat mensen veel overeenkomsten met elkaar hebben, en dat het verschil ’m juist zit in unieke talenten. Daarin, stelt Sengers, schuilt iemands identiteit. Kleding is hier onderdeel van.

Dit raakt aan de discussie die momenteel wordt gevoerd over het naderende boerkaverbod. Voorstanders van het verbod stellen dat iemands identiteit door gezichtsbedekkende kleding juist niet voldoende zichtbaar is. De communicatie wordt er door belemmerd en de veiligheid zou in het geding komen. 

Onzin, stelt Sengers. ‘Je doet mensen tekort als je niet achter het doek kijkt. Ik geloof in interactie via stem en ogen. Dus laten we in deze discussie naar de identiteit van mensen blijven kijken en voorzichtig zijn met oordelen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden