Man met wijnvlek in Russisch decor

Michaïl Gorbatsjov opende zaterdag 'Het Russische Landschap'. Dat ging gepaard met veel beleefdheden. 'Wij zijn allemaal erg beinvloed door de natuur.'..

Tip van Michaïl Gorbatsjov, oudpresident van de Sovjet-Unie: op de tentoonstelling Het Russische Landschap zijn Het Mastbos van Sjisjkin en de doeken van Koeïndzji de mooiste.

Het was goed dat hij dit zaterdag tijdens de opening van de expositie zei. Zoals dat meestal gaat tijdens openingen debiteerde Gorbatsjov, als een van de sprekers, vooral beleefdheden. De onthulling van zijn favoriete schilders zei vele malen meer over hem.

De negentiende-eeuwse landschapsschilderkunst laat iets zien van de beroemde Russische ziel, aldus directeur Kees van Twist van het Groninger Museum.

Wat laat Gorbatsjovs keuze zien? Dat er misschien in hem wel twee zielen huizen. Het Mastbos (1898) van Sjisjkin is lieflijk: een watertje in een bos, hyperrealistisch weergegeven. Je ziet er Gorbatsjov met zijn Raisa, van wie hij vertelde dat zij zo hield van sneeuwstormen, op een zondagmiddag langs wandelen.

De werken van Koeïndzji zijn koud en hard. Het gras in zijn schilderijen nodigt helemaal niet uit om de wandelschoenen aan te trekken, zijn luchten zijn angstaanjagend. Koeïndzji's doek Landschap, Steppe (1890) is verdeeld in een streep groen en een streep grijs. In zo'n soort omgeving, in de noordelijke Kaukasus, is Gorbatsjov opgegroeid, vertelde hij zaterdag. 'Wij zijn allemaal erg beinvloed door de natuur.'

Het was feest in het Groninger Museum. Henk van Os, ex-Rijksmuseum, was er omdat hij een van de samenstellers van Het Russische Landschap is. Reinout Oerlemans was er ook, vermoedelijk om Gorbatsjov te interviewen voor een van zijn programma's.

Het is precies de bedoeling van het Groninger Museum: veel mensen en hopelijk veel publiciteit. Een museum in een uithoek moet net wat harder werken voor aandacht dan een ander museum, beseft Van Twist. Bij voorgaande openingen had hij Bono van U2 en Joan Collins uitgenodigd.

Nu draaide het om Gorbatsjov. 'De politiek van Gorbatsjov heeft het mogelijk gemaakt dat we de Russische schilderijen hier hebben', verklaarde Van Twist. Vorig jaar toonde het Groninger Museum werk van de negentiendeeeuwse realist Ilja Repin. Volgend jaar december volgt een expositie over Sergej Diaghilev, uitgever, impresario en mecenas uit het begin van de vorige eeuw.

Speciaal voor de fotografen en cameramensen werd Gorbatsjov op een stoeltje gezet voor de schilderijen: de man met de wijnvlek te midden van het machtige Russische decor. Na een borrel vertrok Gorbatsjov weer. De schilderijen, geleend van onder meer het Tretjakovmuseum in Moskou en het Russisch Museum in St. Petersburg, bleven achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden