Man met twee gezichten luistert hele dag gelaten

Willem Holleeder zat gisteren de hele dag gelaten te luisteren naar de opsomming van verdenkingen tegen hem en zijn medeverdachten....

Willem Endstra, een collega van Wijsmuller, sprak voor zijn gewelddadige dood veel met de politie over afpersingspraktijken van Holleeder. Wijsmuller had volgens Endstra op zijn knieën zitten smeken om zijn leven.

De aanklagers Koos Plooij en Saskia de Vries hebben geen bevestiging gevonden van deze verklaring van Endstra. Op tal van andere punten kon dat wel, aldus de twee. Vrijdag betoogden ze dat ze kunnen bewijzen dat Holleeder de vastgoedhandelaren Rolf Friedländer en Kees Houtman heeft afgeperst.

In beide zaken droop de angst van de slachtoffers uit het requisitoir. Friedländer zag ‘groen en geel’ na een bezoek van crimineel Sam Klepper, nadat hij door Holleeder uit zijn huis zou zijn gelokt. Hij moest een ‘boete’ betalen, omdat zijn zoon scharrelde met een liefje van een andere crimineel.

Kees Houtman had het zichzelf op zijn beurt moeilijk gemaakt door interesse te tonen voor een pand waar hij van Holleeder niet aan mocht komen, aldus het OM. Beide slachtoffers hadden een ‘probleem’; een kernbegrip in wat de ‘methode-Holleeder’ is gaan heten: creëer een probleem, zorg voor zware bedreigingen en bied aan dat de kwestie met een flink bedrag kan worden opgelost.

Aan Holleeder werd nog een korte karakterschets gewijd. De hoofdverdachte is volgens het OM ‘een man met twee gezichten: enerzijds aardig, joviaal, charmant, anderzijds licht ontvlambaar en bedreigend’. Zo sloeg hij op een feest ‘in blinde razernij’ een man in elkaar, om daarna troostende woorden te spreken tegen diens vriendin. Hij kan om de geringste dingen gewelddadig worden, aldus Plooij en De Vries.

De aanklagers hebben inmiddels 132 pagina’s van het requisitoir voorgelezen. Maandag vanaf een uur of twaalf volgen nog 68 pagina’s over de zaak-Endstra, en een audiovisuele presentatie van anderhalf uur. De film is vervaardigd met hulp van hetzelfde bedrijf, Presentique, dat de presentatie verzorgde in het proces tegen genocide-verdachte Frans van Anraat. Het requisitoir wordt afgerond met de strafeisen tegen Holleeder en op een na alle medeverdachten. De zaak tegen zijn veronderstelde strovrouw Orminda S. is verdaagd wegens ziekte.

Het OM kan maximaal zestien jaar celstraf eisen tegen Holleeder. Het wegvallen van de Wijsmuller-verdenking doet daar niets aan af. Mede daarom reageerde advocaat Kuijpers meewarig op dit nieuws. ‘Het is gewoon tactiek. Het OM weet toch al dat de rechtbank op dit punt nooit tot een bewezenverklaring zou zijn gekomen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden