'Man met lintje belde voor duizenden euro's naar sekslijnen'

Een vrijwilliger uit Baarn die 29 april een lintje toegewezen heeft gekregen voor onder meer zijn verdiensten bij de Baarnse voetbalclub Limvio, heeft tijdens zijn werk voor de club voor duizenden euro's naar sekslijnen gebeld.

Dat heeft voormalig Limvio-secretaris Caspar Huurdeman gezegd. De vrijwilliger zou na zijn misstap uit de club zijn gezet, maar zou het bedrag nooit hebben terugbetaald. De man zat onder meer in het bestuur en beheerde de kantine van Limvio, dat inmiddels is opgegaan in SV Baarn.

Lieve vrede

Volgens Huurdeman is er destijds wel aangifte gedaan bij de politie, en heeft de vrijwilliger in kwestie ook bekend. 'Het proces-verbaal is echter nooit ondertekend. De vereniging heeft voor de lieve vrede besloten om er verder niets mee te doen.'

Om die reden heeft de gemeente niets gevonden toen ze het verleden van de vrijwilliger natrokken voor het lintje. Iemand die wordt voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding wordt alleen nagetrokken bij de justitiële registers.

Maat vol

Toen Huurdeman van de onderscheiding hoorde, was voor hem de maat vol. 'Ik heb dit samen met nog vijf à zes anderen 17 jaar lang stil gehouden. Dat was ook de afspraak. Maar toen ik in de krant las dat hij een lintje zou krijgen barstte bij mij de bom. Ik heb toen mijn verhaal gehouden, andere bestuursleden staan daar achter.'

Wat er met deze feiten gebeurt, is volgens de voormalig secretaris aan de gemeente. 'Voor mij is het hiermee afgedaan', aldus Huurdeman.

Onderzoek

De gemeente Baarn heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. Wat er gebeurt met de onderscheiding indien de aantijgingen blijken te kloppen, is nog onbekend. 'Geen idee of het lintje dan wordt ingetrokken, ik heb zoiets nog nooit meegemaakt', aldus burgemeester Bartele Vries tegen De Gooi- en Eemlander.

Op dit moment is de Baarnse vrijwilliger zelf op vakantie. Hij is per brief op de hoogte gesteld van zijn onderscheiding.

Een lintje (Martijn Beekman/ de Volkskrant) Beeld
Een lintje (Martijn Beekman/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden