Man met de gleufhoed groeide uit tot computerexpert

Hoffmann Bedrijfsrecherche werd in 1962 opgericht door Gerd Hoffmann. De voormalige medewerker van de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst wilde frauderende werknemers betrappen. 'Allemaal volgens het cliché van de man met gleufhoed en krant', zegt Richard Franken, de nieuwe directeur bij Hoffmann. 'In oude Dafjes en op brommertjes schaduwden de oude Hoffmann en zijn medewerkers mogelijke fraudeurs.'


Nog steeds is schaduwen en posten een onderdeel van de werkzaamheden bij Hoffmann, maar daar is veel meer bij gekomen. Computerwerk en het doorspitten van documenten, vooral.


Jaarlijks behandelen de detectives van het bedrijf zo'n duizend zaken. Daarvan wordt 90 procent opgelost en dat levert een omzet van 8,5 miljoen euro op.


De meeste onderzoeken gaan over vermogensdelicten, diefstal van goederen of fraude met facturen. Maar steeds vaker wordt Hoffmann ingeschakeld bij diefstal van informatie. Franken: 'Vroeger ging het erom mensen te betrappen die een computer van de zaak meenamen. Nu is de informatie die er op die computers staat vaak veel belangrijker, bedrijfsspionage kan een onderneming veel meer kosten.'


Relatief nieuw is ook het onderzoek naar medewerkers die tijdens werktijd naar porno surfen, of heel veel 'grappige plaatjes' via de mail naar collega's versturen. 'Het lijkt onschuldig, maar het is verspilde werktijd.' En er is het lekken van vertrouwelijke informatie naar journalisten. Zo is Hoffmann weleens ingeschakeld door politieke organisaties die bij herhaling gevoelige informatie in de media teruglazen.


Hoffmann werkt in Nederland met drie bureaus en vijftig zzp-detectives. Bedrijven, overheden en ngo's verkiezen de private rechercheurs vaak boven politie en justitie omdat zij het voor hun organisatie beter achten dat de mogelijke fraude in alle discretie wordt behandeld. 'Daarnaast hebben opsporingsdiensten doorgaans weinig tijd en geld voor dit soort zaken', stelt Franken.


De medewerkers van particuliere beveiligingsdiensten, veelal oud-werknemers van politie, justitie of accountantkantoren, kunnen ook meer onderzoeksmethoden gebruiken dan de officiële opsporingdiensten is toegestaan. Al houden de medewerkers van Hoffmann zich officieel altijd aan de regel dat zij niets doen dat door een rechter zou worden afgekeurd.


Trigion was al enkele jaren in onderhandeling met Gerd Hoffmann junior, die zijn vader in 1979 opvolgde. Veel wil Hoffmann niet kwijt over de verkoop van het bedrijf. Ook over de overnamesom zwijgen beide partijen. De naam Hoffmann blijft wel bestaan.


Tjerk Gualthérie van Weezel


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden