Man in Amsterdamse Zara aangehouden op verdenking van geweld tegen lhbti's

In een kledingwinkel van Zara in Amsterdam is donderdag een bezoeker aangehouden op verdenking van geweld tegen lhbti's. De mishandeling vond plaats in de vestiging aan de Nieuwendijk, waar Zara alle deelnemers aan het incident een winkelverbod heeft gegeven. De verdachte man is weer op vrije voeten, maar er loopt nog een onderzoek naar wat de 21-jarige Amsterdammer precies heeft gedaan.

Pieter Hotse Smit
Waarom Zara Nieuwendijk een winkelverbod heeft gegeven aan 'alle deelnemers van het incident', blijft ook na vragen per mail aan een woordvoerder onduidelijk. Beeld anp
Waarom Zara Nieuwendijk een winkelverbod heeft gegeven aan 'alle deelnemers van het incident', blijft ook na vragen per mail aan een woordvoerder onduidelijk.Beeld anp

Dit zegt een woordvoerder van de politie na berichtgeving over het incident in Het Parool. Volgens de Amsterdamse krant zouden de slachtoffers lhbti-vluchtelingen uit Syrië zijn. De verdachte zou hebben geroepen dat hij bij de Moslimbroederschap hoort en een van de slachtoffers hebben uitgemaakt voor ongelovige, 'kafir'. De politie wil deze gang van zaken bevestigen noch ontekennen.

Over het incident zelf wil de woordvoerder alleen kwijt dat zij het vermoeden hebben dat 'het geweld mogelijk lhbti-gerelateerd is'. Politiemensen van Roze in Blauw, die ondersteunen bij lhbti-incidenten, zijn bij de zaak betrokken.

Na incidenten in onder meer Amsterdam, Coevorden en Arnhem stond geweld tegen lhbti's begin dit jaar in de schijnwerpers. Het is lastig om te zeggen of het geweld tegen deze groep toeneemt. Het aantal aangiftes steeg de afgelopen jaren (meer dan 500 meldingen in 2014), maar de politie denkt dat dit met name komt door grotere bereidheid officieel melding te maken. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam onder 700 lhbti'ers blijkt dat nog steeds maar maximaal 10 procent van alle slachtoffers van hate crime aangifte doet.

Waarom winkelverbod voor 'alle deelnemers incident'?

Waarom Zara Nieuwendijk een winkelverbod heeft gegeven aan 'alle deelnemers van het incident', blijft ook na vragen aan een woordvoerder per mail - telefonisch kon niet - onduidelijk. Zara geeft geen antwoord op de vraag wat de groep vermeende slachtoffers heeft gedaan om een ontzegging voor de winkel te krijgen. De politie zag geen reden leden van deze groep aan te houden.

De groep Syrische lhbti-vluchtelingen zegt in Het Parool dat ze tijdens het handgemeen werden uitgelachen door de beveiligers, die bovendien weigerden te helpen toen ze werden bespuugd en geslagen. 'We hebben een grondig onderzoek uitgevoerd naar deze feiten en vonden geen bewijs van discriminerende praktijken of ongepast gedrag door de beveiligers of ons winkelteam', zegt een woordvoerder van Inditex, het Spaanse moederbedrijf van Zara.

Lees ook:

Is het nu onveiliger voor homo's op straat? De feiten op een rij
Ondanks de toenemende hoeveelheid meldingen doen verreweg de meeste slachtoffers van anti-homogeweld nog altijd geen aangifte. Conclusies trekken over de (on)veiligheid van homo's in Nederland wordt daardoor ingewikkeld.

Lhbti's krijgen veel te verduren, maar onderling zijn we ook niet tolerant
Tegen alle vijandigheid zouden lhbti's één front moeten vormen, betoogt Haroon Ali. In plaats daarvan ziet hij nog steeds onderlinge strijd, uitsluiting en destructieve seks.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden