MAN EN MINNARES De coming-out van Charles en Camilla

Luister nou even. De tijden van Charles' betovergrootvader Bertie! Toen díe kroonprins was! Minnaressen bij de vleet, Alice Keppel, Lily Langtry, de hertogin van Warwick en nog tien of twintig....

Niemand die zich ermee bemoeide. Beetje gesmoes en gegiechel in de betere kringen, verder niks. Zijn vrouw Alexandra, nooit één keer geklaagd. Hoorde erbij, minaressen, in die tijd. Trouwde je met een kroonprins, wist je dat ie minnaressen had. Je begon je als echtgenote pas echt zorgen te maken als ie ze niet had! Andere tijden! ik zal eens kijken!

Allemaal erg veranderd. Neem nou zo'n Charles, nu de Britse troonopvolger. Al 26 jaar dezelfde minnares - toevallig ook nog de achterachterkleindochter van Alice Keppel. Lag er volgens de geruchten in de koninklijke trein nog mee in de koffer in de nacht voor zijn huwelijk met de heilige Diana. Ik bedoel: echte liefde. Minnares, maar ook echte liefde. Anders doe je zoiets toch niet, of wel soms?

Waarom hij nooit met Camilla Shand is getrouwd, snapt niemand. Misschien vond-ie dat hij als kroonprins de oude familietradities moest eerbiedigen, en er een minnares op na moest houden. En als je met je minnares trouwt, ben je natuurlijk je minnares kwijt. Zoiets zal het zijn geweest. Onnavolgbaar soms, die jongens van koninklijken bloede.

Maar het kan ook zijn dat hij gewoon niet met haar mócht trouwen van zijn moeder. Want als je nou érgens bemoeizuchtige moeders hebt, dan is het wel in koninklijke huizen. En die kroonprinsen, die laten zich dat allemaal aanleunen, dat is ook weer zoiets merkwaardigs.

Maar enfin, Charles heeft dus een minnares en is nog steeds he-le-maal stapeldol op haar. Ze is inmiddels 51 en heet om duistere redenen nog steeds Parker Bowles, naar de man van wie ze al weer een paar jaar is gescheiden. Schijnt een ongecompliceerd type te zijn dat het liefst op een paardenrug achter de honden aanjakkert. Ook tamelijk grof in de mond, Camilla, naar verluidt. Daar valt Charles op. Maar dat terzijde.

Iedereen in Engeland weet alles van Camilla en Charles. Echt alles, de meest intieme details, niets blijft je bespaard. Maar tot dusver was de verhouding dus nog steeds geheim. Diana gooide het geheim een paar jaar geleden op de tv al de wereld in, zodat het zelfs in de verste buitengewesten bekend werd, maar het was officieel nog steeds een geheim.

Dat Charles een verhouding had was het enige geheim ter wereld waarvan iedereen op de wereld op de hoogte was. Merkwaardig, zou je zeggen, dat zoiets dan toch nog een geheim is, maar het was zo.

Tot donderdagnacht.

Laat ik de gebeurtenissen even op een rijtje zetten, zodat je die goed tot je kunt laten doordringen.

Tweehonderd fotografen staan donderdagnacht in slagorde opgesteld voor het Ritzhotel, in hartje Londen. In een zijstraat heeft Sky Television een complete studio ingericht. Her en der staan wagens met zendmasten, om beelden binnen de kortste keren de wereld over te seinen. Het is een gekkenhuis.

De beelden.

8.20 uur plaatselijke tijd, donderdagavond: de eerste gasten voor de vijftigste verjaardag van Annabel Elliott, kunsthandelaar en zus van Camilla Parker Bowles, arriveren bij het Ritzhotel; 8.45 uur: Camilla Parker Bowles arriveert in een Ford Mondeo Ghia, samen met haar zoon Tom (23) en dochter Laura (20); 10.55 uur: kroonprins Charles arriveert, te voet. Pauze.

11.58 uur: Charles komt als eerste door de draaideur van het hotel naar buiten, gevolgd door Camilla. Een salvo van honderden flitslichten en cameralampen zet de hele straat in lichterlaaie.

Camilla lijkt van schrik even de weg kwijt, maar met behulp van Charles' steuntje in de rug slaagt zij erin de zes treden af te dalen. De barrage van geflits gaat door. Charles opent het portier van een groene Vauxhall Omega voor Camilla en raakt even haar elleboog aan. Dan loopt hij om en stapt zelf ook in. De wagen scheurt weg.

Twintig seconden heeft het geduurd. Maar wat voor twintig seconden! Zijn er ooit eerder in de Britse historie twintig van dergelijke seconden geweest? Je begint het je waarachtig af te vragen, na lezing van de vrijdagkranten. Het waren historische twintig seconden. Wáren het eigenlijk wel twintig seconden? Geen achttien of 22,36?

Voor het eerst zijn Charles, de Britse kroonprins, en Camilla Shand, die dus om de een of andere reden nog steeds Parker Bowles heet, bewust als paar in de openbaarheid getreden. Hun verhouding is niet langer geheim. Ze gaan vanaf nu officieel met elkaar.

De hele operatie voor het Ritzhotel is door de pr-afdeling van Charles maandenlang voorbereid. Er is gewikt en gewogen, over waar de coming-out het best zou kunnen plaatsvinden. Zelfs de lichte aanrakingen zijn bewust gepland, als je de kenners mag geloven.

En dat allemaal om het Britse volk ervan te overtuigen dat hij echt van Camilla houdt en dat Camilla heus niet zo'n kreng is als Diana beweerde. Daarom. Nou moet die Charles z'n moeder nog overtuigen en de Anglicaanse kerk nog, en dan hoopt ie zonder complicaties koning te worden.

Wat ik me afvraag: wie is er nou krankzinnig geworden? Charles? Of wij met z'n allen en het Britse volk in het bijzonder?

Die Bertie, z'n betovergrootvader, weet je wat díe doet, op de dag van zijn troonsbestijging, in 1902? Die nodigt àl zijn oude minnaressen uit! En die mogen allemaal bij elkaar in een speciale loge zitten, kijken hoe hun good old minnaar Bertie de kroon op zijn kop krijgt. Geen letter in de krant, laat staan een foto, en die Bertie maar knipogen.

Andere tijden, zei ik al.

Bert Wagendorp

Blaast de dreiging 43-38-33 + nieuw leven in en schakelt en passant 39...24-29? uit door 40.37-31!! en 41.39-34! +.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden