Man doodt vrouw, vriend en zichzelf

Een 47-jarige man uit Heerlen heeft woensdagnacht zijn 34-jarige echtgenote, haar vriend en zichzelf doodgeschoten. De politie in Limburg-Zuid vermoedt dat relatieproblemen de oorzaak zijn van de schietpartij....

Van onze verslaggever

Het incident met dodelijke afloop had omstreeks kwart over een plaats in een woonhuis. De dader was de echtgenoot van de vrouw. Hij sloeg de hand aan zichzelf nadat hij de andere twee had gedood. De vrouw verbleef in verband met relatieproblemen samen met haar twintig maanden oude dochtertje in haar ouderlijke woning. Voordien woonde ze samen met haar man en dochtertje in Heerlen.

Kort na middernacht bezocht haar man de woning. Op dat moment bevonden zich daar de vrouw, haar 33-jarige nieuwe vriend en de moeder van de vrouw. Het dochtertje lag boven in een slaapkamer. Het kind en haar oma zijn ongedeerd. De schutter had volgens de politie een vergunning om drie vuurwapens te hebben. Hij was lid van een schietvereniging. De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) heeft onmiddellijk een reeks maatregelen aangekondigd, waaronder geregelde controles. Een al geruime tijd geleden opgesteld actieprogramma wordt versneld ingevoerd.

Uit cijfers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving van de Universiteit van Leiden blijkt dat jaarlijks gemiddeld vijftig gevallen van partnerdoding plaatsvinden. In 90 procent van de gevallen van een crime passionnel is de dader een man. Meestal gaat het om mannen die hun vrouwlijke (ex-)partner vermoorden. In 20 procent van de gevallen gaat het om een rivaal in de liefde die wordt vermoord.

De laatste jaren is het aantal gevallen van moord en doodslag in Limburg opmerkelijk hoog. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2002 en 2003 werden twintig mensen vermoord in Limburg. Voor 2004 ligt dat aantal al op achttien. Gemiddeld lag het aantal moorden tussen 1996 en 2003 op veertien.

In de meeste gevallen gaat het overigens om moorden in het criminele circuit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden