Man doodgestoken op Amsterdams schoolplein

Een overblijfkracht is dinsdagmiddag doodgestoken op een schoolplein in Amsterdam. Het steekincident had plaats rond half een aan de Willem Witsenstraat (met video).

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

De politie maakte dinsdagavond bekend dat het gaat om een 69-jarige man, die werd neergestoken door een andere man die het schoolplein op kwam rennen. De politie vertelde dat ambulancemedewerkers, die als eerste hulpverleners ter plekke waren, nog probeerden het slachtoffer te reanimeren. Hij overleed echter ter plekke ten gevolge van steekwonden in zijn rug.

Kinderen getuige
Het incident vond plaats op het gezamenlijke schoolplein van de Willemsparkschool en de Montessorischool in Amsterdam-Zuid, naast het Hilton Hotel. De scholen hebben samen oppaskrachten, die via een uitzendbureau ingehuurd worden. De Willemsparkschool is een basisschool met een speellokaal voor kleuters. Op het moment van de steekpartij hadden de kinderen pauze, waardoor enkele leerlingen ooggetuige waren van het incident.

Leen Schaap, districtscommandant van de politie Amsterdam-Amstelland, vertelde dat rechercheurs gaan bekijken hoe de kinderen het beste verhoord kunnen worden. Ook heeft hij goede hoop dat er camerabeelden zijn. Rond de school hangen meerdere surveillancecamera's, onder andere van het Hilton Hotel. De politie roept getuigen op zich te melden op het nummer 0900 8844. Over het motief voor de moord is nog niets bekend.

Onderzoek
De politie startte ter plaatse een uitgebreid onderzoek. De kinderen verlieten na 15 uur de school aan de achterzijde in kleine groepjes. Het heeft ongeveer een uur geduurd voordat het lichaam werd afgedekt met een blauwe doek.

De ouders hebben inmiddels van directeur John van der Woning van de Willemsparkschool een e-mail (pdf) gekregen. Daarin staat dat zich een verschrikkelijk incident heeft voorgedaan, maar dat 'de veiligheid van de kinderen geen moment in gevaar is geweest'. De lessen worden woensdag gewoon voortgezet. Voorts wordt de ouders gevraagd niet met media te praten.


Grotere kaart weergeven]]>

Een overblijfkracht is dinsdagmiddag doodgestoken op een schoolplein in Amsterdam. Het steekincident had plaats rond half een aan de Willem Witsenstraat. (Gabriel Eisenmeier) Beeld
Een overblijfkracht is dinsdagmiddag doodgestoken op een schoolplein in Amsterdam. Het steekincident had plaats rond half een aan de Willem Witsenstraat. (Gabriel Eisenmeier)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden