Man die Reagan probeerde te vermoorden op vrije voeten

John Hinckley, de man die in 1981 een mislukte moordaanslag pleegde op president Ronald Reagan, is na 35 jaar weer op vrije voeten. De 61-jarige Hinckley werd zaterdag ontslagen uit een psychiatrische inrichting waar hij onder behandeling was. Hij is ingetrokken bij zijn bejaarde moeder in de staat Virginia.

Archiefbeeld van vlak na de schietpartij. Beeld Reuters
Archiefbeeld van vlak na de schietpartij.Beeld Reuters

Een rechter bepaalde in juli al dat Hinckley niet langer een gevaar voor de gemeenschap of voor zichzelf vormt. Daarom was er volgens hem geen reden om hem nog langer vast te houden. De familie van Reagan was fel tegen zijn vrijlating.

Hinckley probeerde Reagan een paar maanden nadat deze president was geworden dood te schieten buiten een hotel in Washington. Reagan kreeg een kegel in zijn long, maar overleefde de aanslag. Zijn perschef James Brady werd door een kogel in zijn hoofd getroffen. Hij bracht de rest van zijn leven in een rolstoel door als gevolg van hersenletsel. Uiteindelijk overleed hij in 2014 op 73-jarige leeftijd. Ook twee agenten raakten gewond, maar hun verwondingen waren minder ernstig.

Hinckley had zich bij zijn daad laten inspireren door de film Taxi Driver van Martin Scorsese, waarin de hoofdpersoon plannen maakt om een presidentskandidaat te vermoorden. Met de aanslag op Reagan wilde hij indruk maken op de actrice Jodie Foster door wie hij geobsedeerd was geraakt. In een brief aan haar, die later werd gevonden, schreef hij dat hij zijn plan om Reagan te vermoorden meteen zou laten varen als 'ik je hart zou kunnen winnen'.

Hinckley ontkwam aan een langdurige gevangenisstraf doordat de rechter hem ontoerekeningsvatbaar verklaarde. Wel werd hij voor behandeling naar een psychiatrische instelling gestuurd.

De afgelopen jaren heeft Hinckley al verscheidene malen een proefverlof doorgebracht bij zijn 90-jarige moeder in Williamsburg. Hij blijft voorlopig onder streng toezicht staan. Twee keer per maand moet hij zich bij de psychiater melden. Ook moet hij meedoen aan een wekelijkse groepstherapie. Hij mag autorijden, maar niet verder dan 75 kilometer van zijn huis en alleen onder begeleiding van zijn familieleden of een therapeut. Hinckley heeft verder een verbod gekregen contact te zoeken met de familie Reagan of Jodie Foster en haar familie. Ook mag hij zich niet vertonen in plaatsen waar de president of Congresleden zich ophouden.

Hinckley voor het Witte Huis, 1981. Beeld afp
Hinckley voor het Witte Huis, 1981.Beeld afp

Bij zijn moeder

Volgens de Washington Post komt Hinckley bij zijn moeder te wonen in een kamer die vol hangt met schilderijtjes van katten en huizen die hij zelf heeft gemaakt. Hij heeft ook de beschikking over een computer, maar mag geen informatie opzoeken over Foster, de aanslag op Reagan en andere zaken die verband houden met zijn misdaad. Ook mag hij zich niet manifesteren op sociale media, zoals Twitter, Facebook of Instagram.

Na de aanslag voerden Brady en zijn vrouw een campagne om het wapenbezit in Amerika te beteugelen. Als resultaat daarvan nam het Congres in 1993 de Brady-wet aan, die het verplicht stelde de doopceel te lichten van mensen die vuurwapens willen kopen. Ook werd er een wachttijd van vijf dagen ingevoerd voordat kopers het wapen ook daadwerkelijk krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden