Man claimt dat mysterieuze Zodiac killer zijn vader is

Gary L. Stewart, directeur van een schoonmaakbedrijf in Louisiana, kwam tijdens een zoektocht naar zijn familiegeschiedenis tot een opvallende ontdekking: een foto van zijn vader vertoonde wel erg veel gelijkenis met de compositietekening van de 'Zodiac killer', die in de jaren '60 Californië terroriseerde met een reeks moorden.

Gabriella Codonesu
De Zodiac killer dankt zijn naam aan de geheimzinnige gecodeerde brieven die hij stuurde naar lokale kranten. De meeste codes zijn nooit gekraakt. Beeld Youtube
De Zodiac killer dankt zijn naam aan de geheimzinnige gecodeerde brieven die hij stuurde naar lokale kranten. De meeste codes zijn nooit gekraakt.Beeld Youtube

Stewart, als kind geadopteerd, heeft zijn biologische vader nooit gekend. Twaalf jaar lang verzamelde hij alle informatie die over hem te vinden was om hem beter te leren kennen. Volgens Stewart lijken zowel foto's van zijn vader als zijn handschrift sterk op die van de Zodiac killer. Ook zou een vingerafdruk van zijn vader hetzelfde schuine litteken bevatten als die van de seriemoordenaar.

Samen met journaliste Susan Mustafa schreef Stewart het boek The Most Dangerous Animal of All waarin hij zijn zoektocht beschrijft. Naar eigen zeggen kan hij eindelijk de ware identiteit van de Zodiac Killer onthullen. In het boek zou hij uitvoerig bewijs aanvoeren voor de stelling dat zijn vader de seriemoordenaar was. Stewart zou over zijn vondst nog geen contact hebben opgenomen met de politie. Die heeft de identiteit van de Zodiac killer nooit vastgesteld.

De Zodiac killer wordt verantwoordelijk gehouden voor tal van onopgeloste moorden in Californië die tussen december 1968 en oktober 1969 zijn gepleegd.

Gecodeerde brieven
De Zodiac killer dankt zijn naam aan geheimzinnige gecodeerde brieven en aanwijzingen die hij steevast stuurde naar lokale kranten. Deze brieven kondigden zijn volgende moord aan. De meeste codes heeft de politie nooit weten te kraken. Volgens Stewart zou een van de codes voor de doorbraak in zijn zoektocht hebben gezorgd. Deze code stuurde de Zodiac killer naar de San Francisco Examiner, samen met een brief. In de brief schreef hij dat zijn identiteit in de code verborgen zat.

Volgens Stewart vond hij in de code de woorden 'EV', 'Best' en 'Jr.' die hem naar zijn vader, genaamd Earl Van Best Jr., leidden. Ook zegt hij dat hij in een andere code de naam van zijn vader achterstevoren geschreven heeft gezien.

De reeks moorden van de Zodiac killer begon in december 1968 met die op twee scholieren. Betty Lou Jensen en David Faraday werden tijdens hun eerste afspraakje doodgeschoten op een parkeerplaats.

De politie schreef nog drie andere moorden toe aan de seriemoordenaar, maar in zijn brieven claimde hij zelf 37 mensen te hebben vermoord. In zijn laatste brief, verstuurd in 1969, maakte hij bekend dat er geen nieuwe moorden meer gepleegd zouden worden.

Talloze theorieën
De Zodiac killer spreekt nog steeds tot de verbeelding van veel Amerikanen. Zo was hij de inspiratie voor een aantal films, waaronder Dirty Harry (1971) met Clint Eastwood, maar ook voor Zodiac uit 2007, die gebaseerd is op de zoektocht van journalist Robert Graysmith naar de identiteit van de moordenaar. Daarnaast zijn de afgelopen jaren talloze theorieën gelanceerd over de identiteit van de Zodiac killer.

In 1995 onderzocht de politie of seriemoordenaar Theodore Kaczynski, bijgenaamd de 'Unabomber' mogelijk ook de Zodiac killer was. Kaczynski kreeg zijn bijnaam door zijn wat onorthodoxe methode: met zelfgemaakte bombrieven voerde hij van 1978 tot 1995 een reeks aanslagen uit, waarbij drie doden en vele gewonden vielen. Het onderzoek liep uiteindelijk op niets uit.

In 2009 claimde Victoria Perez dat haar overleden vader, Guy Ward Hendrickson, de Zodiac killer was. Ze zou zelfs als kind bij haar vader zijn geweest toen hij de moorden pleegde. Ook claimde Perez dat zij de gecodeerde brieven had geschreven. De politie heeft haar beweringen nooit erg serieus genomen. Later zei ze dat ze de onwettige dochter van John F. Kennedy was.

Twee jaar geleden nog schreef oud-politieagent Lyndon Lafferty in een boek dat de Zodiac killer nog steeds leefde. Hij zou inmiddels de 90 zijn gepasseerd en in Noord-Californië wonen. Lafferty maakte de identiteit van de seriemoordenaar echter niet bekend.

De Zodiac killer was ook de inspiratie voor veel films, waaronder Dirty Harry met Clint Eastwood. Beeld ap
De Zodiac killer was ook de inspiratie voor veel films, waaronder Dirty Harry met Clint Eastwood.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden