Man blijft veel te lang jong

ZINLOOS geweld is het onderwerp van de dag. De burgers verschansen zich in hun huizen en doen s'avonds de deur niet meer open, hordes jongeren vallen onverhoeds iedereen aan die hen voor de voeten loopt, vechtpartijen lopen uit in steekpartijen en elk weekend sterft er wel iemand in of rond...

Er zijn onderzoekers die betwijfelen of het erger is dan vroeger, maar de aandacht voor dit soort geweld is wel veel groter geworden. Om de boel een halt toe te roepen worden er af en toe varianten op de vroegere sit-ins gehouden, mensen komen bij elkaar en steken een kaarsje aan.

Of dat helpt waag ik te betwijfelen, want de mensen die dat doen zijn de zachtzinnigheid zelve. De boosdoeners staan ergens anders in een steeg allang weer met een fietsketting te zwaaien.

Er wordt weinig aandacht besteed aan het feit dat degenen die dit soort dingen doen - buschauffeurs, taxichauffeurs, bejaarden of invaliden aftuigen - altijd jonge mannen zijn. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het kleine geweld dat elke straatgebruiker bijna dagelijks ondervindt, namelijk de schokkende scheldpartijen die je te horen krijgt na de meest onnozele verkeersovertreding.

Het wordt wel erg makkelijk geaccepteerd dat mannen nu eenmaal vol agressie zitten en dat die er uit moet. Dat is ook altijd het schouderophalende excuus als er van alles misgaat rond een voetbalwedstrijd. Vroeger werden zulke jongens naar de oorlog gestuurd, maar tegenwoordig moeten we iets anders verzinnen.

Volgens de Britse socioloog Geoff Dench, schrijver van een boek getiteld Transforming Men, voelen jonge mannen zich nergens verantwoordelijk voor. Vrouwen zijn van jongs af aan bezig met het opbouwen van ondersteunende netwerken om daar later, wanneer er kinderen komen, op terug te kunnen vallen.

Mannen kunnen het alleen wel af, die hebben veel minder de behoefte en de noodzaak om zich over het welzijn van anderen te bekommeren. Ze zijn, kortom, van nature veel egoïstischer.

Vrouwen hechten minder aan persoonlijke vrijheid, maar meer aan het collectieve welzijn: bij mannen is dat juist andersom. Ze geven veel minder dan ze krijgen. Pas als mannen een nuttige functie krijgen, ergens voor moeten zorgen, krijgen ze een gevoel van verantwoordelijkheid.

Er zullen niet veel vaders van jonge kinderen zijn die 's nachts met messen zwaaiend rondgaan. Maar omdat mannen steeds langer kind mogen blijven en steeds later hun verantwoordelijkheden krijgen, is er dus veel meer tijd waarin ze agressief kunnen zijn.

De maatschappij moet er dus voor zorgen dat mannen zich ergens verantwoordelijk voor voelen, anders hebben we niks aan ze. Feministen vinden dat mannen meer zorgtaken op zich moeten nemen, maar dat mannen daar helemaal geen zin in hebben, is allang duidelijk.

Nee, mannen moeten kostwinner zijn en daardoor een gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid ontwikkelen. Ze moeten het idee hebben dat er een moeilijke klus geklaard dient te worden en dat zij alleen daartoe in staat zijn. Dus wanneer iemand weer de gruwelijkste beledigingen te horen krijgt: medelijden hebben. Eigenlijk zegt zo'n man: help me, ik ben niet nodig.

Liesbeth Wytzes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden