Man bekent drie moorden in eigen documentaire

Waarom bekent een 71-jarige, schatrijke excentriekeling drie oude moorden in een documentaire over zijn leven? Is het omdat hij steeds de dans ontsprong? Dat vraagt Amerika zich af.

Robert A. Durst zoals hij verschijnt in de HBO-documentaire The Jinx.Beeld HBO

Robert A. Durst is 71, een verstoteling uit een steenrijke New Yorkse vastgoedfamilie. Zijn vrouw verdween spoorloos, een vriendin werd geëxecuteerd, een buurman aan mootjes gesneden. Altijd was hij de verdachte, nooit werd hij veroordeeld. Zaterdagavond werd hij in New Orleans gearresteerd. Zondag was in een televisieserie over zijn leven te zien hoe hij op een onbewaakt ogenblik in zichzelf praat en zegt: 'Ik vermoordde ze allemaal, natuurlijk.'

Deze uitspraak en de arrestatie lijken een even sensationele als toevallige samenloop van omstandigheden. De politie zei dat Durst aangehouden is vanwege 'nieuw bewijsmateriaal dat het afgelopen jaar is gevonden'. Ze verwees niet naar de HBO-documentaire, die juist zondagavond in de laatste aflevering de ogenschijnlijke bekentenis van Durst bevatte.

Vastgoedmagnaat

Maar diens advocaat zei er zeker van te zijn dat het tijdstip van de arrestatie is afgestemd op de tv-uitzending. Toevallig is het dus niet, wat dit weekeinde allemaal gebeurde. Bizar is het wel, zoals alles in het bestaan van Robert A. Durst.

Hij is de oudste zoon van een vastgoedmagnaat, die een bedrijf opbouwde dat inmiddels vier miljard dollar waard is en elf wolkenkrabbers in New York beheert. Robert Durst botst met zijn vader wanneer die in 1994 niet hem maar zijn jongere broer Douglas tot opvolger kiest. Hij begint een rechtszaak en verbreekt in 2006 alle banden in ruil voor 65 miljoen dollar uit het familiefortuin.

Durst staat dan al bekend als een man rond wie zich geheimzinnige dingen afspelen. In 1982 is zijn 29-jarige vrouw Kathleen ineens verdwenen na een weekend in hun buitenhuis in Westchester, New York. Nooit wordt er meer iets van haar teruggevonden. De politie verdenkt Durst, maar het onderzoek loopt dood.

Nieuwe sporen

In 2000 komen er nieuwe sporen. De zaak wordt heropend. De politie wil een vriendin van Durst verhoren. Zij heet Susan Berman, een oud-studiegenoot, wier vader werkte voor Bugsy Siegel en Meyer Lansky, roemruchte maffiosi in Las Vegas. Berman fungeert als de woordvoerder van Durst na de verdwijning van zijn vrouw. Rechercheurs vermoeden dat zij zijn geheim kent. Maar vlak voor het verhoor wordt de 55-jarige vrouw dood aangetroffen in haar flat in Los Angeles. Ze is met een pistool achter in het hoofd geschoten. Durst verblijft dan in Californië, maar niet bewezen kan worden dat hij op dat moment in Los Angeles was.

Op een gegeven moment krijgt Durst het zo benauwd dat hij vlucht naar de Texaanse havenstad Galveston. Hij vermomt zich als een doofstomme vrouw en woont in een goedkope kamer. In 2001 krijgt hij ruzie met een bejaarde buurman aan de overkant van de gang. Hij schiet hem dood, snijdt hem aan stukken, dumpt de lichaamsdelen in Galveston Bay, gaat ervandoor naar Pennsylvania, wordt gepakt na het stelen van een sandwich, staat terecht en weet de Texaanse jury ervan te overtuigen dat hij onschuldig is want: zelfverdediging.

Durst blijft iedereen steeds een stap voor. Dan neemt hij een besluit met verstrekkende gevolgen. Hij stemt in met een serie interviews door Andrew Jarecki en Marc Smerling. Zij zijn de makers van de televisiedocumentaire The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst. (De Onheilsbrenger: Het Leven en de Doden van Robert Durst).

Durst met zijn in 1982 verdwenen vrouw Kathleen.Beeld HBO

Beverly Hills

Tien jaar onderzoek hebben de producers gedaan. Zij confronteren Durst met een brief die hij ooit aan Berman schreef. Volgens een deskundige is het handschrift hetzelfde als dat van een anonieme brief die op de dag dat Berman dood werd gevonden naar de politie van Los Angeles werd gestuurd met de mededeling dat er een lijk in een huis lag. In beide brieven is Beverly Hills verkeerd gespeld. De interviewers vragen of Durst de schrijver is van de brief die alleen Bermans moordenaar had kunnen versturen.

Na het interview gaat Durst in het hotel naar het toilet. Hij draagt nog steeds de draadloze microfoon. In de wc begint hij tegen zichzelf te fluisteren. 'Daar heb je het, je bent erbij. Wat heb ik verdomme gedaan? Ik heb ze allemaal vermoord, natuurlijk.'

Durst met studievriendin Susan Berman, die in 2000 werd neergeschoten.Beeld Frank Schall000

Climax

De filmmakers ontdekten de opname twee jaar na het interview. Met gevoel voor climax zonden ze haar zondagavond in de slotaflevering uit. Nu zit Durst vast voor de moord op Berman. Ook hoopt de politie eindelijk de verdwijning van zijn vrouw te kunnen oplossen.

Waarom ging hij praten met de filmmakers? Hij wilde eindelijk zijn verhaal vertellen en was niet bang weer de aandacht van de politie te trekken, zei hij. 'Het is zo lang geleden.' Misschien was hij overmoedig geworden nadat hij zich zo vaak als een boeienkoning had weten los te wurmen.

Hij houdt vol onschuldig te zijn. Volgens zijn advocaat zeggen mensen wel vaker dingen in zichzelf die ze niet menen. In The New York Times twisten juristen over de vraag of de opname wel door de rechter geaccepteerd zal worden als belastend bewijs. Robert Durst zint ongetwijfeld op een nieuwe wonderbaarlijke ontsnapping.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden