Man aangehouden voor 18 jaar oude moord

Op basis van nieuw dna-onderzoek heeft de politie deze week een 46-jarige man uit Helmond opgepakt voor het verkrachten en vermoorden van de Eindhovense Nicole van den Hurk, ruim 18 jaar geleden.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

AMSTERDAM - De verdachte is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij was geen bekende van het slachtoffer, zegt een politiewoordvoerder, 'maar wel een bekende van ons. Zijn naam komt voor in onze politiesystemen.'

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 in Eindhoven. Zij fietste in de vroege ochtend van het adres van haar oma naar haar bijbaantje in een supermarkt, waar ze nooit aankwam. 's Avonds ontdekte de politie dat haar fiets in de rivier de Dommel was gedumpt. Grote zoekacties leverden niets op. Het lichaam van het meisje werd pas anderhalve maand later gevonden onder snoeiafval in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Ze was met geweld om het leven gebracht, een dader werd niet gevonden.

Ten onrechte, naar nu lijkt, zijn Nicoles stiefbroer en -vader in 1996 opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Stiefbroer Andy werd in 2011 zelfs een tweede keer aangehouden toen hij in Engeland verbleef - hij werd aan Nederland uitgeleverd. De jongen is beide keren, net als zijn vader, vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Bijna twee decennia bleef de zaak de gemoederen bezighouden. De tv-programma's Crime International, TROS Deadline en Hier en Nu besteedden aandacht aan de onopgeloste moord, maar de honderden tips die de programma's opleverden, leidden tot niets.

Op 9 september 2011 werd het lichaam van Nicole, na nieuwe informatie van haar stiefbroer Andy, opgegraven en onderzocht. Vier dagen later meldde de politie dat er een daderspoor was gevonden, en sprak van 'een doorbraak'. Stiefvader Ad van den Hurk moest dna afstaan, maar dat kwam niet overeen met de bevindingen van het forensisch onderzoek.

Eind 2012 kreeg de politie nieuwe informatie over de zaak. Van wie die informatie kwam en wat die behelsde, wil de woordvoerder niet zeggen. Die informatie was reden om het gevonden daderspoor te vergelijken met dat van de 46-jarige verdachte uit Helmond. Die bleken overeen te komen. Daarna heeft een coldcaseteam meer bewijs tegen de verdachte verzameld. Afgelopen dinsdag werd hij gearresteerd.

Doorbraken dankzij nieuwe dna-technieken in moordzaken

* Mei 2008: 14 jaar na dato pakt de politie Ron P. op, de werkelijke dader van de 'Puttense moordzaak', waarvoor twee mannen ten onrechte vastzaten.

* April 2009: een 42-jarige man uit Capelle aan den IJssel wordt veroordeeld voor de moord op Hans Schouten in 1991.

* Juli 2009: een 48-jarige man uit Enschede wordt veroordeeld voor de dood van de 8-jarige Semiha Metin in 1991.

* Mei 2010: de 41-jarige Henk F. wordt veroordeeld voor de moord op Andrea Luten in 1993.

* Oktober 2012: twee 34-jarige mannen worden veroordeeld voor de moord op een bejaard stel in Amsterdam-Noord in 1997.

* November 2012: een 45-jarige man wordt veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van Marianne Vaatstra in 1999.

* Januari 2013: een 22-jarige man uit Meppel wordt veroordeeld voor de moord op de 88-jarige Janny de Kruys-Deen in het Meppeler zorgcentrum ABC.

* Juni 2013: een 37-jarige man uit Utrecht wordt opgepakt voor de moord op de bedrijfsleider van een shoarmazaak.

* Januari 2014: de moord op Nicole van den Hurk lijkt na 18 jaar te zijn opgelost.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden