nieuws

Man aangehouden op verdenking van het verstrekken van middelen voor zelfdoding. Hij leefde van de inkomsten

Een 28-jarige man uit Eindhoven is dinsdag opgepakt, omdat hij dodelijke middelen zou hebben verkocht aan meerdere mensen die hun leven wilden beëindigen. De man wordt verdacht van hulp bij zelfdoding, overtreding van de Geneesmiddelenwet en witwassen.

Maud Effting
null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De politie kwam de 28-jarige man op het spoor na meerdere zelfdodingen met hetzelfde dodelijke middel. ‘We hadden een aantal meldingen en daarop zijn we een onderzoek gestart’, aldus het Openbaar Ministerie (OM). De arrestatie is opnieuw een voorbeeld van de illegale verstrekking van zelfdodingsmiddelen, waartegen het OM zich verzet. De Volkskrant meldde onlangs dat zelfdodingspoeders geregeld worden gebruikt door jonge mensen met ernstige psychische problemen, die soms na inname al direct spijt krijgen. Volgens nabestaanden zou het OM die zaken nader onderzoeken.

In tenminste een van deze zaken ging het om ‘middel X’. Dit middel wordt aanbevolen door Coöperatie Laatste Wil (CLW), de organisatie die strijdt voor een humane manier om zelfstandig een einde te maken aan het leven. In de Volkskrant vertelden nabestaanden over een 28-jarige vrouw in Den Haag die vorig jaar Middel X innam. De vrouw kreeg vlak na inname spijt en belde 112. Ze overleed in het ziekenhuis. Haar nabestaanden vonden gegevens die doen vermoeden dat het dodelijke middel werd verstrekt door iemand die in contact stond met CLW. Ze deden aangifte van hulp bij zelfdoding.

Of er een verband is tussen die zaak en de arrestatie dinsdag in Eindhoven is niet duidelijk. Justitie wil ook niet zeggen om hoeveel zelfmoorden het gaat en of de 28-jarige man inderdaad middel X verstrekte. Het OM wil alleen kwijt dat zij de man op het spoor kwamen nadat in verschillende zelfmoordzaken onderzoek was ingesteld en er een connectie bleek met de verdachte.

Inkomstenbron

De verdachte zou door de overledenen zijn betaald voor het dodelijke middel. Van het geld dat hij verdiende, zou hij volgens het OM ‘in zijn levensonderhoud hebben voorzien’. Daarom wordt hij verdacht van witwassen. Hij zou de overledenen daarnaast ook een antibraakmiddel hebben verkocht. Het gaat om een geneesmiddel dat uitsluitend op recept te verkrijgen is en dat volgens de geneesmiddelenwet alleen door een arts of apotheker mag worden gegeven.

Opvallend is dat dit antibraakmiddel ook voorkomt in de gebruiksaanwijzing van middel X die circuleert in kringen van Coöperatie Laatste Wil (CLW). Het antibraakmiddel zou vantevoren moeten worden ingenomen. CLW maakte in 2017 de ‘ontdekking’ van Middel X bekend, een dodelijk conserveermiddel. Inname heeft volgens hen een onomkeerbaar effect. CLW, dat zich onder meer inzet voor mensen met een ‘voltooid leven’, wilde het middel aanvankelijk zelf verstrekken, maar staakte de plannen toen justitie in 2018 dreigde met vervolging. Sindsdien gebeurt de verspreiding ondergronds.

Voorzitter Jos van Wijk van CLW zegt niets van justitie te hebben gehoord en zegt daarom niet te weten of de verdachte op enige wijze aan CLW is gelieerd. Volgens hem verstrekt de coöperatie zelf geen dodelijke middelen, al kan hij niet garanderen dat al zijn 26 duizend leden zich op individuele basis hieraan houden. ‘Stel dat je het middel hebt gekocht in het buitenland en je komt vervolgens iemand tegen die hulp zoekt en vraagt of je nog wat over hebt’, zegt hij. ‘Dan moet je een behoorlijke botterik zijn om te zeggen: dat doe ik niet. Al ga je daarmee wel te ver.’

Paar tientjes

Toch zou het hem verbazen als hier CLW-leden bij betrokken waren, zegt hij. ‘Als deze verdachte hiermee daadwerkelijk in zijn levensonderhoud kon voorzien, en het zou middel X zijn, dan moet hij wel héél veel verkocht hebben. Want dit spul kost drie tot vier tientjes per potje. En als hij dit voor heel grote bedragen zou hebben verkocht, dan zouden wij daar in no time allerlei signalen over hebben gehad.’

Praten over gedachten aan zelfdoding kan bij 113 Zelfmoordpreventie. Bel 0900-0113 voor een gesprek. U kunt ook chatten op www.113.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden