Man (86) sterft in revalidatiehuis door hete douche

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar een incident in revalidatiecentrum Antonius IJsselmonde in Rotterdam. Een 86-jarige bewoner liep er afgelopen week ernstige brandwonden op door een te hete douche. Hij overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

UTRECHT - Maandag ging het mis in de douche van het revalidatiecentrum. Een stagiaire stootte per ongeluk de thermostaat van de kraan aan met haar elleboog. Daardoor draaide de kraan naar een veel hetere stand en stroomde gloeiend heet water over de man in het bad onder de douche. Dit gebeurde, volgens locatiemanager Els Diephout van Antonius IJsselmonde, toen de man probeerde de douchekop te pakken. De man was door een beroerte eenzijdig verlamd en kon nauwelijks spreken.

De watertemperatuur kon met één beweging zo gevaarlijk stijgen door een defect aan het veiligheidssysteem in de kraan, aldus Diephout. Bij een goed werkende kraan kan de temperatuur alleen worden aangepast door eerst de knop van de thermostaat in te drukken, maar in dit geval draaide deze meteen door. Na het incident heeft de technische dienst alle andere kranen in het revalidatiecomplex gecontroleerd. Daarvan bleken, volgens Diephout, de veiligheidssystemen wel te werken.

De familie van het slachtoffer vindt dat de instelling ernstig steken heeft laten vallen. Zijn kleindochter zette foto's op Facebook van de brandwonden die haar opa opliep.

Dit deed ze, schrijft ze, 'om de politiek wakker te schudden over de gevolgen van de bezuinigingen in de zorg'. Volgens haar is het onverantwoord dat een stagiaire in haar eentje verantwoordelijk kan zijn voor een hulpeloze patiënt. De foto's zijn duizenden keren bekeken.

Het revalidatiecentrum zegt het onderzoek van de IGZ met vertrouwen tegemoet te zien. Het was in dit geval volgens de locatiemanager geoorloofd dat de stagiaire de patiënt in haar eentje waste, omdat aan de andere kant van de scheidsmuur in dezelfde douche-ruimte een gediplomeerde kracht bezig was met een andere patiënt, 'nog geen meter van de stagiaire vandaan'.

'Medewerkers van revalidatiecentrum Antonius IJsselmonde zijn enorm aangeslagen', zegt locatiemanager Diephout. 'Het is een heel naar incident.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden