Mamboritme met hoekige zang

De muziek en de tv-commercial:..

Koen Schouten

Nummer: Out of the Picture

Artiest: The Robins

Reclame: HP

Cd: Rock & Roll

Hij blijft zo goed hangen dat het irritant wordt, en toch is hij leuk:de reclame voor een fotoprinter van HP. Een man zit op een stoel en houdtwitte frames voor zijn gezicht die als foto's bevriezen, waarna hij ze erweer op een andere manier voor houdt en er een Droste-effect ontstaat.Tegelijkertijd playbackt hij een gek ouderwets mambonummer: Out of thePicture.

De man is François Vogel, een reclameregisseur. De spot is de tweedevoor HP waar hij zelf in figureert. In de eerste doet hij ongeveerhetzelfde met Picture Book van The Kinks. Om zijn idee aan hetreclamebureau duidelijk te maken, had hij thuis een filmpje van zichzelfopgenomen. Het resultaat was zo leuk dat het bureau vroeg of hij niet zelfin het spotje wilde spelen.

Het nummer dat Vogel in deze nieuwe spot playbackt, is van dedoowop-band The Robins, uit 1956. Door het mamboritme, de percussie en dehoekige, beschaafd uitgesproken Amerikaanse zang klinkt het helemaal nietof het door een zwarte r & b-groep is gemaakt. Eerder door een witLatino-orkestje op een cruiseschip. Het is dan ook een afwijkend nummer inhun repertoire, geschreven door Joe Lubin (bekend van Tutti Frutti entalloze Doris Day-nummers) en de saxofonist Irving Roth (die nietmeespeelt, dat is Plas Johnson).

The Robins, ontdekt door Johnny Otis en vlak na The Ravens en TheOrioles de derde vocale band met een vogelnaam, was in de jaren vijftig eenvan de populairste zwarte groepen, dankzij een mix van r & b enrock-'n-roll. Ze scoorden een grote hit met Riot in Cell Block No. 9,geschreven door Jerry Leiber en Mike Stoller.

Het succesvolle producersduo bracht de band megasucces, maar zorgde erdaarna net zo makkelijk voor dat de groep ten onder ging. Op weg naar eenoptreden hoorde een deel van de bandleden opeens een nieuwe band op deradio die net zo klonk als zij. Het waren The Coasters, ook uit de kokervan Leiber en Stoller, en met een deel van de Robins-leden. Het duo wasovergestapt naar een andere platenmaatschappij, maar kon om contractueleredenen The Robins niet meenemen. Dus begonnen ze dezelfde groep in eeniets andere vorm.

The Coasters werden een nog groter succes dan The Robins. Van deovergebleven bandleden waren de 'levens en families verwoest', aldus zangerTye Terell in 1991.

Koen Schouten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden