'Mama heeft het nooit zo bedoeld'

Chahira Ben M. wordt ervan verdacht haar dochter Mirjam te hebben doodgestoken. Volgens justitie was van eerwraak geen sprake.

UTRECHT - De hele zitting lang in de Utrechtse rechtbank huilt de 43-jarige Chahira Ben M. Zij hoorde dinsdag de officier van justitie 7 jaar cel tegen zich eisen voor doodslag op haar 16-jarige dochter Mirjam. 'Ik hoop nog steeds dat er een wonder gebeurt', zegt Ben M. 'Dat mijn prinsesje weer levend voor me staat.'


Haar oudste dochter Laila neemt het in de rechtbank op voor Ben M. In een emotionele slachtofferverklaring vertelt Laila hoe het leven van het Marokkaanse gezin uit IJsselstein is ingestort na die fatale 2de januari. Ze verloor niet alleen haar zusje Mirjam, maar ook haar moeder. 'Lieve mama, we weten dat je het nooit zo bedoeld hebt', zegt Laila. 'Er zijn alleen maar slachtoffers. Kijk in haar ogen, en je ziet de pijn.'


Alsof het gebeurde al niet erg genoeg was, kreeg het gezin ook nog een 'explosie aan media-aandacht' over zich heen. Diezelfde dag al staken geruchten de kop op dat Mirjam het slachtoffer was geworden van eerwraak. Daarvan was geen sprake, oordeelde het Openbaar Ministerie. Laila: 'Waarom schrijven mensen al die leugens die ons verhinderen te rouwen? Het is een uit de hand gelopen ruzie geweest met vreselijke gevolgen.'


Moeder en dochter botsten al twee jaar hevig met elkaar, vertelt Ben M. de rechter. Het ging niet goed op school, Mirjam had een Nederlands vriendje en moeder vermoedde dat ze wel eens een jointje rookte. Mirjam op haar beurt wilde gewoon haar gang kunnen gaan, zonder de beperkingen die haar moeder haar oplegde. Regelmatig dreigde ze dat ze zou weglopen. Soms ging de tiener over het randje. Ze misdroeg zich op een schoolreisje naar Parijs. En in november had ze een abortus ondergaan.


Toch wilde Mirjam niets liever dan het weer goed maken met haar moeder, zo blijkt uit brieven die ze aan Ben M. schreef. 'Ik krijg alleen commentaar van je. Je zegt nooit: ik ben trots op je. Dat doet pijn. Maar ik weet dat ik veel dingen verkeerd heb gedaan. Daar heb ik spijt van. Jij bent mijn moeder en ik wil je alles kunnen vertellen. Ik heb geen jongens nodig, maar een moeder.'


Op 2 januari van dit jaar gaat het helemaal mis in hun woning in IJsselstein als moeder en dochter als enigen thuis zijn. Moeder hoort de Blackberry van haar dochter trillen. Het volgens de moeder obsessieve gebruik van deze telefoon is een van de terugkerende discussiepunten in het gezin. Regelmatig pakt moeder het mobieltje van haar dochter af, wat Mirjam woedend maakt.


Maar dit keer leest Ben M. de berichtjes in de telefoon van haar dochter. Die shockeren haar, zegt ze op de zitting. Dat leidt tot een zoveelste heftige ruzie. Mirjam is zo boos dat ze tegen haar moeder roept: 'Ik maak je af', vertelt Ben M.


In de badkamer heeft moeder een mes zien liggen. Daarmee sneed het gezin de prijskaartjes van nieuwe kleding af, vertelt ze de rechter. Met de Blackberry in de ene hand en het mes in de andere loopt ze op haar dochter af. Niet met de bedoeling haar dochter te steken, beklemtoont Ben M. 'Ik wilde dat zij mij zou neersteken, ze had me al dood gewenst. Maar ze trok me al schreeuwend naar zich toe, terwijl ik het mes in mijn hand had. Toen werd het grijs-zwart voor mijn ogen. Ze viel op me', vertelt de moeder de rechter.


Even later komt de politie. Op de vraag van de agenten wie het meisje heeft gestoken, wijst de moeder naar zichzelf. Mirjam heeft twee diepe wonden, in haar buik en in haar hart. Ze bloedt hevig. Het mes ligt op het bed, de Blackberry op de grond. Volgens de patholoog kunnen dergelijke verwondingen alleen met enige kracht zijn toegebracht.


Ben M. kwam op haar 8ste naar Nederland vanuit haar geboorteland Marokko. Op haar 15de werd ze uitgehuwelijkt. Ze kreeg vijf kinderen, van wie de jongste verstandelijk gehandicapt is. Ook met de opvoeding van de twee broers van Mirjam had ze problemen. Een psycholoog constateerde dat ze een depressieve stoornis heeft. In haar sombere periodes zit ze lusteloos op de bank en voelt ze zich moe en wanhopig.


Ook in de periode voor de fatale dag kampte ze met een depressie. Die kan haar hebben beïnvloed, zeggen de deskundigen die haar hebben onderzocht. De psycholoog noemt haar enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.


De officier van justitie wil daarom iets milder over haar oordelen. 'Maar wat tegen haar pleit, is dat Mirjam minderjarig is en dat kinderen beschermd dienen te worden door hun moeder.'


Advocaat Willem Jan Ausma wil dat Ben M. wordt vrijgesproken. Volgens hem heeft zij haar dochter niet bewust doodgestoken en is er geen sprake van opzet. 'Haar man en kinderen willen niets liever dan dat zij weer naar huis komt.' De rechter doet over twee weken uitspraak.


Laila zus van Mirjam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden