Nieuws

Malta kleurt ‘groen’, Japan voert priktempo op, en ziekenhuizen in Oman raken vol

De belangrijkste coronacijfers van maandag: het kleine Malta is het eerste Europese land met een ‘groen’ reisadvies. De Japanse vaccinatiegraad loopt in snel tempo op, in Oman blijft die juist achter terwijl daar de besmettings- en ziekenhuiscijfers stijgen.

Semina Ajrović en Maurits van Egdom
Een lid van het cabinepersoneel van Japan Airlines wordt ingeënt met het coronavaccin van Moderna. 
 Beeld AFP
Een lid van het cabinepersoneel van Japan Airlines wordt ingeënt met het coronavaccin van Moderna.Beeld AFP

Malta eerste ‘groene’ bestemming in Europa, reisadvies aangescherpt voor het VK

Malta is het het eerste Europese land met een ‘groen’ reisadvies, tot vrijdag hadden alleen Saba en Sint Eustatius een gunstig advies. Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s meer, reizigers vanaf 6 jaar moeten bij aankomst wel een negatieve PCR-test aantonen. De kleine eilandstaat telt de meeste toegediende doses coronavaccin naar inwonertal binnen de EU. Driekwart van de bevolking ontving tot zover een eerste dosis vaccin, bijna 60 procent is volledig ingeënt. Er worden nagenoeg geen besmettingen meer geregistreerd, de afgelopen week slechts 2 per 100 duizend inwoners. In Nederland ligt dit aanzienlijk hoger, met 54 per 100 duizend. Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk wordt juist aangescherpt, het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het land aangewezen als ‘hoog-risicogebied’ door de oplopende cijfers en zorgwekkende virusvarianten. Vanaf dinsdag geldt een quarantaineplicht bij terugkeer.

Daling besmettingen Japan zet door, noodsituatie wordt mogelijk opgeheven

Het Japanse vaccinatieprogramma is de afgelopen weken in een stroomversnelling geraakt. In het land van 126 miljoen mensen zijn inmiddels zo’n 24 miljoen prikken gezet, 19 per 100 inwoners. Het virus lijkt er op zijn retour. In een maand tijd daalde het aantal besmettingen in rap tempo. De Japanse overheid overweegt eind deze week de noodtoestand op te heffen, maar houdt mogelijk enkele beperkingen aan rond Tokio uit angst voor een nieuwe opleving van het virus, zoals in maart ook het geval was.

Oman kampt met tekort aan ziekenhuisbedden door nieuwe coronagolf

Terwijl de meeste Golfstaten hun bevolking al grotendeels hebben gevaccineerd, blijft het sultanaat Oman met 14 toegediende doses per 100 inwoners achter op zijn buurlanden. Het land kampt momenteel met een grote uitbraak, in een maand tijd verdrievoudigde het aantal besmettingen naar deze week 210 per 100 duizend inwoners. Ziekenhuizen in de hoofdstad Muscat kunnen de toestroom van patiënten niet meer aan. Lokale media melden dat de intensivecareafdelingen nagenoeg vol zijn. Ook in Koeweit loopt het aantal meldingen op, maar de situatie in de ziekenhuizen wordt beter. Zo’n 65 procent van de bevolking kreeg in Koeweit een eerste prik. Bahrein ziet de besmettingscijfers dalen tot 450 per 100 duizend inwoners, twee weken eerder was dit aantal nog ruim 1.100. Bahrein staat net als de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar in de top-15 met de meeste toegediende doses wereldwijd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden