NIEUWSNIEUWE PREMIER OP MALTA

Malta heeft nieuwe premier na politieke crisis om moordzaak journalist

Terwijl de bewoners van Malta al wekenlang om verandering roepen, kozen hun politici dit weekend voor continuïteit. Robert Abela won de verkiezingen om het leiderschap van de regerende Arbeiderspartij, waarmee hij automatisch zittend premier Joseph Muscat opvolgt.

De nieuwe premier van Malta, Robert Abela. Beeld AFP
De nieuwe premier van Malta, Robert Abela.Beeld AFP

Abela zegt de politieke lijn van de vorige regering voort te zetten, ook al ligt Muscat zwaar onder vuur vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia. Zij werd in 2017 met een autobom opgeblazen toen ze op het punt stond te publiceren over de politieke corruptie op het eiland.

Voor die moord werden drie mensen opgepakt, maar de zoektocht naar hun opdrachtgever bleef lang stilliggen. In november dook in het onderzoek opeens de naam op van Keith Schembri, de rechterhand van premier Muscat. Ook rezen er serieuze vraagtekens over de rol van de premier zelf.

Sindsdien vonden er bijna dagelijks protesten plaats in het centrum van de Maltese hoofdstad Valetta. Iedere dag weer eisten duizenden demonstranten het aftreden van hun premier. Hoe langer Muscat aanbleef, zo was hun vrees, hoe meer kans de premier had het politieonderzoek te belemmeren en hoe minder kans dat de waarheid ooit boven tafel zou komen.

Geen woord over de moord

In plaats van af te treden bleef Muscat aan tot dit weekend, toen leiderschapsverkiezingen binnen zijn partij stonden gepland. Die verkiezingen werden gewonnen door de 42-jarige voormalig advocaat Abela – een man die nooit kritiek uitte op Muscat en tijdens zijn campagne met geen woord repte over de moord op Caruana Galizia.

De enige keer dat hij dat wel deed, in 2018, liet hij zich kritisch uit over de zonen van Caruana Galizia, die de motor vormden achter de vele protesten op het eiland. Zij zouden het moordonderzoek bewust proberen te vertragen teneinde een politiek hetze te voeren tegen de Arbeiderspartij. ‘Ik ben er alleen van overtuigd dat hun behoefte de zaak op te lossen wordt overvleugeld door hun weerzin jegens Malta’, zei Abele.

Misdaadbende

Een van die zoons, Matthew Caruana Galizia, zei toen dat ‘onze weerzin zich niet tegen Malta richt, maar tegen een georganiseerde misdaadbende, bestaande uit individuen in en buiten het parlement, die een moeder van zoons heeft beroofd, een onmisbare bron van informatie van haar lezers en een staat van haar natie. Ben jij onderdeel van die bende, Robert Abela, of help je ons hem te vernietigen?’

Hoewel Abela een relatieve nieuwkomer is in de Maltese politiek – hij zit pas sinds 2017 in het parlement – is hij absoluut geen onbekende. Zijn vader, George Abela, was tussen 2009 en 2014 president van het land en zijn beide broers waren al eens ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken. Hij zal maandag worden beëdigd als premier van de kleinste EU-lidstaat.

Dit schreven we eerder over de politieke crisis op Malta

Nog geen uur na de moord op de Maltese journalist Galizia werd ook hij journalist op het eiland

Met de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia leek ook de onderzoeksjournalistiek op het eiland monddood gemaakt. Maar nog geen uur na haar overlijden publiceerde Manuel Delia zijn eerste artikel over de moord op zijn blog. Sindsdien is de voormalig persvoorlichter van het parlement ‘per ongeluk’ journalist en zet hij haar werk voort.

Heel Malta roept ‘weg, weg, weg’ maar de premier zit er nog steeds

Wat begon met de moord op een journaliste ontaardt in een drama dat alle elementen bevat voor een onwaarschijnlijke actiefilm. Malta schudt op zijn grondvesten, en zelfs de EU komt kijken om te zien of de corrupte dwerg misschien uit de unie moet worden geschopt.

Moord op Malta: de drie hoofdrolspelers

Een kabinetschef, een minister en een zakenman spelen de hoofdrollen in het drama rond de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia. Wie zijn die drie, en hoe zijn zij door geld en brievenbusfirma’s met elkaar verbonden?

Interview Paul Caruana Galizia

Toen de bekende Maltese journalist Daphne Caruana Galizia werd vermoord, was haar zoon Paul wel geschokt, maar niet verbaasd. Als kind zag hij al hoe hun honden werden vergiftigd, en hun huis in brand werd gestoken, vertelde hij vorig jaar in een interview met de Volkskrant.

‘Pitbull’ Omtzigt stapt in Maltees wespennest

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt maakt tijdens zijn onderzoek op Malta geen vrienden. De regering slaat terug met persoonlijke aanvallen. Munitie: Omtzigts uitglijder in het MH17-dossier.

‘Meest gehate’ journalist op Malta vermoord

Direct na de moord, reisde onze verslaggever Jarl van der Ploeg naar Malta, en hij zag dat maar weinig mensen zich druk maakten om haar dood. Het was in jaren niet zo goed gegaan met Malta en veel inwoners genieten van die weelde.Caruana Galizia veroorzaakte maar onrust.

Nog geen uur na de moord op de Maltese journalist Galizia werd ook hij journalist op het eiland

Met de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia leek ook de onderzoeksjournalistiek op het eiland monddood gemaakt. Maar nog geen uur na haar overlijden publiceerde Manuel Delia zijn eerste artikel over de moord op zijn blog. Sindsdien is de voormalig persvoorlichter van het parlement ‘per ongeluk’ journalist en zet hij haar werk voort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden