Malkovich maakt sterk regiedebuut

Clint Eastwood maakte de stap, Sean Penn ook, Ron Howard, en Willeke van Ammelrooy: voorbeelden van acteurs die hun geluk ter de camera beproeven zijn legio....

JPE

Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Nicholas Shakespeare, zoon van een Britse ambassadeur, over de tijd dat guerrillabeweging Lichtend Pad Peru in een ijzeren greep hield.

In Malkovich' film worden tijd en plaats van handeling in het midden gelaten. 'Vijf jaar later in de hoofdstad', staat er na een intrigerende proloog. Daar stuit politie-inspecteur Agustin Rejas (een mooie rol van Javier Bardem) op een dode hond, bungelend aan een lantarenpaal. Uit de keel van het beest steekt een staaf dynamiet. De in bloed geschreven boodschap luidt: 'De opdracht voor de mensheid voor de volgende eeuw is het herontdekken van haar goden. Leve president Eziel'.

De kalme, onkreukbare Rejas, eens een veelbelovend advocaat, zal het onderzoek leiden naar de mysterieuze Eziel. Er is haast bij. De terreur verspreidt zich als een olievlek over de failliete, gecorrumpeerde samenleving.

Rejas' onderzoek naar de bron van het kwaad gaat gepaard met een persoonlijke zoektocht naar ware liefde. Die denkt hij te vinden bij de balletlerares van zijn dochtertje. Zijn eigen vrouw droomt van een neusoperatie. Zij is alleen geeresseerd in uiterlijkheden.

De verschillende genres gaan soepel samen in The Dancer Upstairs; de film overtuigt als bloedstollende detective, politieke thriller als intiem liefdesverhaal. Malkovich neemt de tijd (133 minuten), maar het onderkoelde, ingehouden en fraai gefotografeerde drama blijft altijd boeien. The Dancer Upstairs is een schitterend, veelbelovend debuut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden