Maliskamp

Ze zeggen dat er in onze buurt nooit wat gebeurt, en dat er ook nooit iets verandert. Hoe kan het ook anders, want wie heeft er ooit gehoord van Maliskamp?...

Onlangs telde de basisschool liefst 92 leerlingen. De Bernadettekerk is inmiddels gesloten, na 65 jaar dienst te hebben gedaan als gebed- en ontmoetingsruimte. Door de teruglopende klandizie wisselt de cafetaria voortdurend van eigenaar. Dagelijks verwelkomt de kruidenier zijn klanten. En ieder kind weet de weg naar het speeltuintje blindelings te vinden.

Er is een heus wijkgebouw, 'Ons Trefpunt' genaamd, en de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor de buurtbewoners behoort - samen met het bezoek van Sint Nicolaas en de Paasviering - tot de absolute hoogtepunten van het jaar.

Maar verder gebeurt er nooit iets.

De dreigende opheffing van het schooltje - enkele jaren geleden - ligt bij de ouders nog vers in het geheugen. Daar is nu geen sprake meer van. Door de uitbreiding van het aantal formatieplaatsen komt er zelfs een 'halve juf' bij: feest in de klas!

De sluiting van de kerk roept bij parochianen nog steeds veel emotie op. Boze tongen beweren dat het gebouw gesloopt zal worden. . . Er wordt dan ook onverwoed actie gevoerd om haar in ieder geval als gebouw te behouden.

Nadat Jantje van de Hanenberg in 1994 stopte met friet bakken, leidde dat tot uiteenlopende speculaties, en iedereen vroeg zich af wie ''t Hoantje' verder zou gaan exploiteren.

En toen de kleine zelfbedieningswinkel met een andere groothandel in zee ging - en dus ook de naam van de winkel werd aangepast - was dat wekenlang hot news. Menigeen ziet de grote, rode letters op de gevel nog voor zich: 'Piet van Gelder, het middelpunt van de buurt'. Met een traktatie voor iedere klant stond Piet uitgebreid stil bij deze climax.

De officiële opening van het dierenparkje annex speeltuintje leidde tot een onvergetelijke dag, die elk jaar rond 4 oktober nog steeds eens dunnetjes wordt overgedaan.

En wat was iedereen verbaasd én ontzet toen talloze bomen in de wijk plotseling ontsierd werden door roodwitte linten: zij zouden moeten verdwijnen om plaats te maken voor nieuw groen. Dat moest de verantwoordelijke gemeenteambtenaar natuurlijk wél even uit komen leggen tijdens de in allerijl georganiseerde informatiebijeenkomst in 'Ons Trefpunt'.

Twee maanden geleden is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. De wijk is getransformeerd in een '30-kilometerzone'. Een van de gevolgen is dat de voorrangsregels op het kruispunt ingrijpend veranderd zijn: van een ongelijkwaardige naar een gelijkwaardige kruising.

Elke keer als ik mijn buurt nader, schreeuwen de splinternieuwe, felgele borden mij toe: 'Situatie gewijzigd'. Duidelijker kan het niet!

En dan zeggen ze nóg dat er hier nooit wat verandert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden