Mali hikt aan tegen wet die vrouwen gelijker maakt

nairobi De vrouw gehoorzaamt haar echtgenoot. Het staat niet voor niets zo in de wet, de familiewet die in het overwegend islamitische Mali al vele jaren van kracht is....

In augustus vorig jaar kwam het wetsvoorstel voor behandeling naar het Malinese parlement. In de nieuwe wet komt onder meer te staan dat huwelijkspartners elkaar loyaliteit en bescherming dienen te geven. Over gehoorzaamheid geen woord meer. Vrouwen krijgen bovendien ook andere rechten. Islamitische leiders in het land spraken hun onaanvaardbaar uit.

De protesten van vorig jaar waren zo hevig, dat president Amadou Toumani Touré, een gematigd moslim zoals de meeste Malinezen, de wet nog eens onder de loep liet nemen. Het debat dat daarover nu loopt, heeft de gemoederen opnieuw in beroering gebracht. Een imam die zijn steun voor de moderne wet uitsprak, wordt zelfs bedreigd.

Volgens Mahmud Dicko, de voorzitter van de Hoge Islamitische Raad die fel tegen de nieuwe wet is, willen de mannelijke moslims hun vrouwen niet tot slaaf maken. ‘Dit is gewoon de manier waarop onze samenleving is georganiseerd’, zei hij bij een eerdere gelegenheid. Maar leden van Malinese vrouwengroepen zien dat anders.

‘Ik geloof dat deze nieuwe wet goed is voor Mali’, zei Kane Nana Sanou, een voorvechtster van vrouwenrechten. ‘Het maakt alle burgers gelijk voor de wet.’ Politieke adviseurs van president Touré wijzen er bovendien op dat islamitische leiders kunnen zeggen wat zij willen, maar dat de Republiek Mali haar wetten niet uit de Koran afleidt.

De protesten tegen de nieuwe wet, die onder meer tot felle betogingen hebben geleid, komen voor een deel voort uit het feit dat de meeste Malinezen het nieuwe voorstel zelf niet hebben gelezen. Zo weten veel ongeletterde vrouwen niet precies welke rechten hun worden aangeboden – zoals zij ook hun huidige wettelijke rechten nauwelijks kennen.

President en parlement weten dat zij de tegenwerpingen van islamitische leiders niet kunnen negeren. Ongeveer 90 procent van de Malinezen noemt zich moslim. Hun leiders dreigen bij de komende verkiezingen de seculiere politici mogelijk alsnog de rekening te presenteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden