Mali: Fransen zetten luchtwapen in

De strijd in het noorden van Mali tegen islamistische rebellengroepen is zondag fors uitgebreid met Franse luchtaanvallen op Gao, de grootste stad.

NAIROBI - Daarbij zouden diverse strategische doelen van de opstandelingen zijn geraakt. Over burgerslachtoffers is niets bekend.


Frankrijk voerde de aanvallen vanuit eigen land uit. Volgens Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Defensie, zal Frankrijk zijn acties doorzetten. Eerder liet een regeringsfunctionaris weten dat de radicaal-islamitische opstandelingen goed getraind zijn.


Bij de officieuze demarcatielijn tussen het noorden en zuiden van Mali zijn al enkele honderden leden van Franse speciale eenheden actief. Frankrijk heeft steun van het Verenigd Koninkrijk, dat wil helpen bij het transport van Franse militairen, en van de Verenigde Staten, die onder meer drones beschikbaar stellen.


Begin deze week worden de eerste militairen van de samenwerkingsorganisatie Ecowas verwacht. De VN-Veiligheidsraad gaf eind vorig jaar goedkeuring voor een Ecowas-interventiemacht van ruim drieduizend man, maar die zou pas in september operationeel zijn. Nigeria en Niger hebben de leiding.


Een grootscheepse landaanval door de interventiemacht op het noorden - het moeilijk toegankelijke woestijngebied dat zo'n tweederde van de oppervlakte van Mali beslaat - wordt zeker niet voor mei verwacht.


De opstandelingen beschikken over zware wapens. Dat bleek onder meer bij het neerschieten van een Franse helikopter. Een deel van de wapens hielden zij over aan hun eerdere steun voor kolonel Kadhafi in Libië. Ook hebben zij in april vorig jaar veel veroverd op de Malinese krijgsmacht.


In de zuidelijke hoofdstad Bamako lieten inwoners hun vreugde over het Franse militaire optreden blijken. De komende tijd moet duidelijk worden hoe de samenwerking tussen Mali, Frankrijk en Ecowas zal verlopen.


De Malinese interimregering heeft expliciet om steun gevraagd. De Malinese krijgsmacht echter, die vorig jaar in Bamako een staatsgreep pleegde en veel invloed heeft, is bang dat militaire bemoeienis van buitenaf haar machtspositie zal verzwakken.


Onduidelijk is ook nog wat de Franse interventie betekent voor de buitenlanders in handen van islamistische groepen. Onder hen zijn Fransen, maar ook een Nederlander, Sjaak Rijke. Hij werd in november 2011 tijdens zijn vakantie ontvoerd in Timboektoe.


Bevrijding wordt fiasco

Een poging van het Franse leger een Franse gijzelaar in Zuid-Somalië te bevrijden, is desastreus verlopen. Een Franse soldaat kwam bij de actie om het leven, een andere wordt als vermist beschouwd en is mogelijk in handen van de islamisten. Het Franse leger claimt bij de actie 17 tegenstanders te hebben gedood. Volgens ooggetuigen zouden ook 8 burgers zijn omgekomen.


Over het lot van de gijzelaar bestaat onzekerheid.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden