NIEUWS

Malek F. krijgt ook in hoger beroep geen celstraf, maar enkel tbs

In hoger beroep is Malek F. wederom veroordeeld tot enkel tbs met dwangverpleging, zonder celstraf, voor het neersteken van drie mensen in Den Haag. Volgens het hof was F. volledig ontoerekeningsvatbaar is een drievoudige poging tot moord bewezen.

Rechtbanktekening van de 34-jarige Malek F. Beeld ANP
Rechtbanktekening van de 34-jarige Malek F.Beeld ANP

Malek F. (34) stak in 2018 op Bevrijdingsdag in Den Haag drie willekeurige mensen neer. Een jaar later oordeelde de rechtbank dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar was. De Syriër kreeg daardoor geen celstraf, maar alleen tbs opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen die uitspraak in hoger beroep en eiste twaalf jaar cel met dwangverpleging.

Het OM zag F.’s actie als drievoudige poging tot moord. In het hoger beroep zag justitie echter geen bewijs meer voor een terroristisch motief en vroeg hiervoor vrijspraak. Het hof ging daar dinsdag in mee.

In de visie van het OM was F. boos en gekrenkt na het verliezen van zijn woning en ontevreden over zijn behandeling in een GGZ-kliniek. Bovendien was zijn verzoek tot naturalisatie afgewezen. F. zou zich door de politie hebben willen laten doodschieten.

De verdediging weet de gebeurtenissen aan F.’s paranoia. Hij had religieuze waanbeelden en zou in een opwelling hebben gehandeld toen hij dacht dat hij duivelsaanbidders moest neersteken. De advocaten die F. in de rechtszaal bijstaan, zeggen dat hij heeft gehandeld in een door schizofrenie veroorzaakte psychose. Van voorbedachte raad zou geen sprake zijn geweest.

Tot op de dag van vandaag ondervinden de slachtoffers van F. grote nadelen van de steekpartij. Ze vinden dat F. hun levens heeft verwoest met zijn ‘monsterlijke daad’. Dat de rechtbank de Syriër alleen tbs had opgelegd en geen celstraf, noemden ze eerder shockerend.

F. was dinsdag niet bij de uitspraak in Den Haag aanwezig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden