Malariamug bestrijden in regenachtig jaar

De autoriteiten in India zouden bij de malariabestrijding rekening moeten houden met het weer, menen M. Bouma en H. van der Kaay, twee Nederlandse onderzoekers van respectievelijk de Stichting Healthnet International in Amsterdam en van het Laboratorium voor Parasitologie van de Rijksuniversiteit Leiden....

In het noord-westen van India doen zich regelmatig malaria-epidemieën voor. Zo ook de afgelopen maanden, waarbij bijvoorbeeld in de deelstaat Rajasthan, aan de grens met Pakistan, meer dan duizend doden vielen. In deze regio valt in een El Niño-jaar - een regelmatig terugkerende warme zeestroming voor de kust van Zuid-Amerika, in de moessonperiode (van juni tot september) 525 millimeter regen. Dat ligt ver onder het gemiddelde van 601 millimeter. In de jaren daarna regende het tijdens de moessonperiode juist meer.

Malariamuggen zijn voor hun voortplanting afhankelijk van stilstaand water, onder meer regenplassen. Bij de bestrijding van malaria zou daar rekening mee kunnen worden gehouden, bijvoorbeeld door in de regenachtige jaren, die voorspelbaar zijn, meer insekticide te spuiten, terwijl in het El Niño-jaar spuiten eigenlijk niet nodig is.

Dit heeft als nevenvoordeel dat de kans kleiner zal zijn dat malariamuggen, als overdrager van deze epidemische ziekte, resistent worden tegen de insekticiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden