Malaria maakt slachtoffers in Amerikaanse Burgeroorlog

(Archiefbeeld) Gettysburg, juli 1863. Beeld afp
(Archiefbeeld) Gettysburg, juli 1863.Beeld afp

Baton Rouge, 29 juli 1862

De stad, waarin tienduizend soldaten zijn gelegerd, is stiller dan in de tijd dat ze slechts zevenduizend inwoners telde. Ondanks het enorme extra aantal is de stad soms zo stil als een kerkhof.

De arme soldaten sterven een vreselijke dood. Gisteren zijn er dertien overleden. Afgelopen zondag bracht een schip honderden zieken aan de kade. Sommige lagen de hele dag in de hete zon te wachten tot ze met karren naar het ziekenhuis werden gebracht. De arme drommels lagen zonder enige bescherming op de grond, in alle stadia van ellende.

Neef Will zag hoe er een stierf, zonder dat iemand het in de gaten had. Een ander lag in zichzelf te brabbelen, te ver heen om de vliegen van zijn ogen en mond te vegen. Will heeft hem geholpen.

Weer een ander, haast een geraamte, had kennelijk wel vrienden, want een paar mannen ondersteunden hem en wuifden hem koelte toe, terwijl zijn zoon zich huilend over hem heen boog. Tiche zei dat het geluid van zijn snikken door merg en been ging.

Onze overbuurman Baumstark en zijn assistenten zijn de hele dag aan het timmeren. De hele zondag heeft hij doodskisten gemaakt, en hij zegt dat hij de vraag niet aankan. En hij is heus niet de enige begrafenisondernemer in de stad.

O, wat zou ik graag willen dat die arme kerels veilig terug in hun land waren. Het is hartverscheurend om ze hier als honden te zien sterven, zonder een ziel die ze vaarwel zegt.

Sarah Morgan (1842-1909). Uit The Civil War Diary of a Southern Woman. Touchstone, 1991.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden