Malaise remt groei Randstad in Europa

De economische malaise in de eurozone zet de resultaten van Randstad onder druk. Het bedrijf zag de groei in Europa in het vierde kwartaal van 2011 afnemen en die trend heeft zich doorgezet in de eerste maand van dit jaar.

NANDA TROOST

DIEMEN - Dat bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van de een na grootste uitzender ter wereld. De Amerikaanse economie draait uitstekend, maar Europa stelt teleur, zei Randstad-topman Ben Noteboom in het hoofdkantoor in Diemen.

Randstad geldt als de barometer voor de economie. In tijden van herstel trekt de vraag naar uitzendkrachten aan omdat bedrijven meer behoefte hebben aan flexibel personeel. Maar bij economische tegenwind kan die vraag snel wegvallen, omdat niemand wordt aangenomen.

Over heel 2011 zag Randstad de omzet met 14 procent groeien tot 16,2 miljard euro. De nettowinst daalde met bijna 40 procent tot 179 miljoen euro. Dat komt onder meer door de tegenvallende ontwikkelingen in Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Die dwongen Randstad om 125 miljoen euro af te schrijven op goodwill die was betaald bij overnamen.

In het laatste kwartaal van vorig jaar zag Randstad de groei op de Europese markt geleidelijk afnemen. In Frankrijk werd nog een omzetgroei geboekt, maar in Groot-Brittannië, België en Spanje namen de opbrengsten af. Op de Nederlandse markt bleef de omzet steken op het niveau van het vierde kwartaal van 2010.

De Amerikaanse markt staat er veel beter voor. Daar ziet Randstad de vraag in alle geledingen van de economie toenemen. 'Noord-Amerika is een prachtig verhaal, met groei in alle segmenten en winstgevendheid op een historisch hoog niveau', aldus Noteboom.

Wereldwijd is er sprake van een atypische cyclus, zei financieel topman Robert-Jan van der Kraats, waarbij Europa Amerika volgt. Bij een normale cyclus was er nu ook groei in Europa geweest. 'Daarom hopen we dat de ontwikkeling in Amerika Europa gaat steunen.'

Randstad uitte indirect kritiek op het onvermogen van de Europese leiders de eurocrisis op te lossen. 'Er moet meer stabiliteit in de wereld komen. En wij hechten eraan dat politieke leiders de maatregelen die zij aankondigen daadwerkelijk doorvoeren.'

De negatieve trend in Europa zette in januari door. Zo namen de opbrengsten per werkdag in de eerste maand van 2012 met 2 procent af in Nederland en met 3,5 procent in Frankrijk. In de VS nam de groei per werkdag in januari juist verder toe. In Nederland liep de vraag van de industrie geleidelijk terug. Tempo Team en Yacht, die zich richten op hoogopgeleid personeel, krompen. In de publieke sector boekte Randstad een minieme groei.

Op de beurs daalde de koers van Randstad donderdag tussentijds met 5,3 procent en sloot uiteindelijk 4,2 procent lager.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden