Malaise op de beurs treft banken en beursbedrijven

Banken, effectenmakelaars en hoekmansbedrijven lijden onder de stilte op de beurs. De neergang op de effectenbeurzen in de afgelopen maanden noopt de belegger niet tot handelen, waardoor de financiële instellingen hun provisie mislopen....

Van onze verslaggever

Als oorzaak noemden de beide zakenbanken de slechte situatie op de kapitaalmarkten. Het resultaat voor de laatste drie maanden van dit jaar valt slechter uit dan in het derde kwartaal. Chase, dat in september concurrent JP Morgan overnam, heeft aangekondigd vijfduizend mensen te ontslaan.

De één na grootste bank van de Verenigde Staten verloor bij de opening van Wall Street bijna 7 procent van zijn beurswaarde. JP Morgan tuimelde met eenzelfde percentage naar beneden.

Het slechte nieuws komt een dag nadat ook bij aandelenmakelaar Charles Schwab het laatste kwartaal bleek tegen te vallen. Bank of America, de grootste bank van de VS, moest eerder deze maand een voorziening treffen vanwege verloren leningen. Een schadepost die zo hoog is, dat de winst over het vierde kwartaal er grotendeels door verdampt.

De berichten laten zien dat de financiële sector een flinke tik krijgt van de malaise op de beurs. Financiële waarden gaan in de verkoop. Analisten houden hun hart vast voor de resultaten over het vierde kwartaal van zakenbanken Morgan Stanley Dean Witter en Goldman Sachs, die volgende week bekend worden.

Goldman Sachs vond het donderdag overigens nodig om zijn waardering van een groot aantal Europese banken naar beneden bij te stellen. De analisten van Goldman zetten hun vrienden bij ABN Amro op 'market underperform'. De koers van ABN Amro viel op het Damrak met ruim 5 procent naar 24,70 euro.

Gebrek aan omzet is op de beurs niet het enige probleem van de banken en aandelenmakelaars. Door de het slechte rendement dat de beurs de beleggers dit jaar heeft geboden, staat ook de hoogte van de commissie onder druk. Wie het breed heeft laat het breed hangen, maar nu de winsten tegenvallen gaan de beleggers op hun kosten letten. 'Vorig jaar kon het beleggers niet schelen of ze 0,25 of 0,3 procent provisie betaalden, nu ze geen winst meer maken is dat wel anders', zegt analist J. Stuifbergen van HSBC Investment Bank. Provisies van boven de 0,2 procent zijn zeldzaam geworden. Charles Schwab, prijsvechter via internet voor vooral particulieren, wordt extra zwaar getroffen.

De stilte op de beurs is ook voor de hoekmansbedrijven de dood in de pot. Op de Amsterdamse beurs moesten AOT en Van der Moolen inleveren. AOT verloor 1,6 procent. Van der Moolen, dat ook op de Amerikaanse beurs actief is, raakte 2 procent kwijt.

Voor de financiële sector eindigt het jaar rottig. Erger is dat, als het zo doorgaat, het volgend jaar slecht blijft. 'Het eerste kwartaal van 2000 was voor de beurs geweldig, en in het huidige klimaat lastig te evenaren,' aldus Stuifbergen. De banken en beursbedrijven krijgen de komende maanden waarschijnlijk nog meer klappen te verwerken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden