Malaise laat veel rijke Amerikanen ongemoeid

Kleine groep verdient nog altijd honderden miljoenen dollars per jaar...

Van onze correspondent Diedrik van Hoogstraten

NEW YORK In de luxueuze winkels die de afgelopen jaren naar het financiële district van New York zijn gekomen, wordt het ergste gevreesd.

Ook bij juwelier Tiffany’s en kledingzaak Hermes lezen ze dat de eindejaarsbonussen in 2008 met 30 tot 40 procent zullen dalen. Dat er tienduizenden ontslagen in de financiële sector zijn gevallen en dat honderden miljarden dollars zijn verdampt door de kredietcrisis.

Wat de malaise betekent voor de bedrijven die de stap naar de beurs op Wall Street waagden, is nog niet duidelijk. Maar dat de elite van grootverdieners er weinig van merkt, werd deze zomer duidelijk.

Zo meldde The Wall Street Journal dat de hedgefonds-manager Adam Levinson een pakket aandelen ter waarde van 300 miljoen dollar (204 miljoen euro) kreeg van zijn werkgever, de Fortress Investment Group. Intussen ‘worstelt Fortress enorm’, schreef de zakenkrant: in twee jaar als beursgenoteerd hedgefonds heeft Fortress tweederde van haar waarde verloren. Maar sommige managers van de fondsen, die wereldwijd miljarden dollars beheren en investeren, zijn zo gewild dat ze alleen middels zo’n beloning van recordhoogte te behouden zijn.

Het is bekend dat Bill Gates van Microsoft en Warren Buffett van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway miljarden dollars te besteden hebben. De wilde verhalen over de grootverdieners in New York zijn dit jaar echter schaarser geworden, te midden van de problemen die de hele financiële sector hebben getroffen.

Toch zijn ze er wel. De rapper 50 Cent uit New York haalde het afgelopen jaar 150 miljoen dollar binnen, aldus het zakenblad Forbes deze week. Op de jaarlijkse Forbes-lijst van ‘Hip Hopreneurs’ wist 50 Cent de hiphopondernemer Jay Z voor te blijven. Hij verdiende de afgelopen twaalf maanden 82 miljoen dollar.

In de financiële wereld is het ook nog steeds goed toeven aan de top. John Thain van de investeringsfirma Merrill Lynch kreeg in 2007 ruim 83 miljoen dollar. Thain stapte eind vorig jaar over van de New York Stock Exchange naar Merrill, de financiële gigant die de beurswaarde dit jaar met 50 procent zag dalen.

De actuele vraag is hoeveel van hun geld Thain, 50 Cent en Levinson zelf mogen houden. De assemblee van de staat New York wil de rijksten zwaarder gaan belasten, hoewel de Democratische gouverneur David Patterson hier tegen is. Zijn partijgenoot Barack Obama is eveneens van plan om de belastingen op de hoogste inkomens te verhogen op het federale niveau, mocht hij president worden.

In dat geval zal de top van de inkomensschaal in New York in totaal 54 procent van de inkomsten aan belasting gaan afdragen. Zo’n tarief is sinds begin jaren negentig niet voorgekomen in de VS. In de stad New York wonen de mensen die het zwaarst getroffen zullen worden, en experts discussiëren over de vraag of het belasten van de rijken de middenklasse echt vooruit helpt – dat is immers het doel van Obama en de volksvertegenwoordigers in New York.

De econoom John Tamny schreef woensdag dat de rijken juist zo min mogelijk belast moeten worden. Door hun geld uit te geven of te beleggen helpen zij de economie en dus de lagere klassen meer dan belastingen ooit kunnen doen, aldus Tammy. ‘Laat je niet voor de gek houden door kandidaten die zeggen dat ze de armen en middenklasse zullen helpen door de rijken te belasten’, waarschuwde de econoom. ‘In werkelijkheid verminderen ze de inkomsten van de mensen die nog niet rijk zijn.’

Obama’s adviseurs brachten hier deze week tegenin dat Obama’s belastingplannen een ‘netto belastingverlaging’ inhouden. Niet voor mensen als Levinson, maar je kunt beargumenteren, zoals Obama doet, dat mensen als hij wel wat meer kunnen missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden