Malaise Free Record raakt hele industrie

De aanhoudende malaise bij Free Record Shop is slecht nieuws voor de grote muziekdistributeurs van Nederland. Ook kleine, gespecialiseerde platenzaken volgen de ontwikkelingen op de voet.

JUST FONTEIN

AMSTERDAM - Dinsdag werd bekend dat kredietverzekeraars Atradius en Euler Hermes weigeren zich garant te stellen voor de aanschaf van nieuwe voorraden. Na verontrustende verkoopcijfers en flinke verliezen is dat het zoveelste slechte nieuws voor distributeurs, aangezien Free Record Shop (FRS) in Nederland nog steeds een van de grootste afnemers is van fysieke muziekdragers.

Bij Universal Music houdt men het nieuws over de lopende onderhandelingen tussen FRS en private-equitiybedrijf ProCures nauwlettend in de gaten. 'Als de Free Record Shop failliet gaat, wordt Universal hard geraakt', laat een woordvoerder van een van de grootste Nederlandse muziekdistributeurs weten. Na Bol.com en een niet met naam genoemde groothandel, is de FRS hun grootste klant.

Universal hoort samen met Sony BMG, EMI en Warner tot de 'grote vier' van muziekconcerns. Zij zijn niet alleen verantwoordelijk voor de distributie van de grote artiesten, maar ook een hele rits aan alternatieve namen wordt via die bedrijven door Nederland verspreid.

'In het verleden hebben de faillissementen van andere winkels laten zien dat een deel van die omzet gewoon verdampt. En de markt is al niet zo sterk. Of we, omdat we moeten bezuinigen, onze biezen pakken en naar het buitenland vertrekken? Daar durf ik geen antwoord op te geven', verklaart de Universal-woordvoerder.

Directeur Dick van Dijk van muziekwinkel Plato, met vestigingen in onder meer Utrecht en Amsterdam, schetst een donker scenario als hij nadenkt over het vertrek van de kantoren van de grote muziekconcerns uit Nederland. 'Nu zijn de lijntjes kort en is het makkelijk om samen projecten te starten. Als ik met Engeland of Frankrijk moet bellen om te praten over bijvoorbeeld de promotie van een bepaalde artiest, wordt dat een lastige opgave. Om maar te zwijgen van de gebrekkige kennis die ze andere landen vaak van de Nederlandse markt hebben.'

Een grote keten als Free Record Shop kan ook op een andere manier belangrijk zijn voor de kleine platenzaak, legt Van Dijk uit. 'Een artiest wordt bekend via de specialistische winkel, en komt daarna terecht in een keten als de 'Free'. Dat maakt het voor de labels aantrekkelijk om kleinere platenzaken als eerste te bedienen met een nieuw album en promomateriaal. Als de stap naar de grote keten er niet meer is, worden wij ook minder snel bediend.'

Of de Free Record Shop blijft bestaan, hangt volgens een woordvoerder van ProCures af van de verhuurders van de winkels en leveranciers die akkoord moeten gaan. 'Als dat niet gebeurt, zal er faillissement moeten worden aangevraagd', aldus de zegsman.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden