Makkie voor de broeders

Maar de schuld van het hoge prijskaartje ligt helemaal niet bij het kadaster. Van de ruim dertienhonderd gulden vloeit zo'n vierhonderd gulden naar de staat: 325 gulden kadastraal recht en zeventig gulden voor de 'doorhaling'....

Een pittige belastingheffing, maar de notaris vangt toch het meeste. Die rekent voor de hypotheek van 60 mille 833 gulden aktekosten. Daar komt nog eens 17,5 procent btw overheen, en zo kom je in totaal op ruim 1300 gulden.

Wat doet de notaris voor zijn geld? Zelf is hij als dure specialist 'een kwartiertje kwijt aan controle van de akte en een half uurtje aan het passeren', schat notaris Veugen in Weert. Tikken en bellen op zijn kantoor door goedkopere administratieve krachten kost ook nog eens één à twee uur.

Voor zo'n inspanning is 833 gulden toch een wel zeer riante vergoeding, vindt notaris Veugen ook niet? 'Het zijn minimumtarieven en we zijn erop vastgelegd', is het laconieke antwoord.

Niemand weet waarom is 'vastgelegd' dat een lagere hypotheek van zeg veertig mille, die precies dezelfde hoeveelheid werk meebrengt, zo'n twee snippen minder kost dan 833 gulden. Een garage maakt bij vervanging van remblokken ook geen verschil tussen een dure en een goedkope auto. Een hypotheekmonteur wel.

Maar er is hoop, zelfs in notarisland. Notaris Hoogenboom, sinds 1987 gevestigd in het Betuwse Eck en Wiel, zegt bijvoorbeeld best wat aan zijn prijs te willen sleutelen. 'Als de Broederschap de regels verandert, zou ik die mogelijkheid wel benutten. Maar helaas, ik kan u niet helpen. De tarieven zijn niet vrij.'

De hypotheekakte van zestig mille wordt uiteindelijk gepasseerd bij notaris Plet in Amerongen. Mooi kantoor op het dorpsplein, vriendelijke man, goede dienstverlening, prima kopje koffie. Binnen tien minuten staan we weer buiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden