Column

Making of NOS Journaal spannender dan het origineel

Het partijtje duurde een hele dolle dinsdag en deed denken aan een woord dat Kees van Kooten ooit verzon: videodyssee.

Oud-presentatror Gerard Arninkhof (2e L), oud-presentatrice Noraly Byer (2e R) en presentatrice Dionne Stax (R) in overleg op de redactie voordat hij net journaal gaat presenteren Beeld ANP

Feest bij de NOS. Met het oog op morgen veertig, het Jeugdjournaal ook alweer 35 - je zou het ze niet geven - en het Journaal zestig.

Het partijtje duurde een hele dolle dinsdag. De dagjournaals werden met kennelijk nimmer slijtende verve gepresenteerd door voormalige anchors als Eef Brouwers, Henny Stoel, Noraly Beyer en Joop van Zijl.

En Gerard Arninkhof had opeens lang haar.

Het leek alsof met de presentatie ook het nieuws gelijk wat kalmer werd: ijsongemak en omvallende schoenwinkelketens. Een aantal van die bekende gezichten hadden we zondag ook al voorbij zien schuiven, tijdens een speciale feestuitzending van De Reünie. Daar passeerden enkele nieuwsfeiten 'die veel indruk hadden gemaakt' de revue.

Het deed denken aan een woord dat Kees van Kooten ooit verzon: videodyssee. Een videodyssee is een reis door de tijd die je maakt wanneer je eens in de zoveel tijd videobanden afspeelt waarop je op willekeurige avonden zomaar wat hebt opgenomen. Het werkt relativerend en zelfs ontspannend, al dat kijken naar vergeten rampen, uitgevochten oorlogen en sportwedstrijden waarvan de uitslag door hertests al driemaal is herzien.

De jubileumuitzending van het Jeugdjournaal zondag was ook al zo'n reis door de tijd. In een busje reed presentator Nick Renooij langs coryfeeën uit 35 jaar volwassenennieuws voor kinderen. De geinige fragmentjes van vroeger ontbraken niet: Frank du Mosch was grijs geworden, Robert ten Brink oogde als een jeugdige literatuurdocent aan de Sorbonne en Marga van Praag was gewoon Marga van Praag: 'NICK! Ik had me er zo op verHEUGD! Wat een TOPbus is dit!'

Wat bleef hangen: niemand van de oud-presentatoren had ooit ergens zo fijn gewerkt.

Volwassen Journaal-kijkers waren voor de humor op internet aangewezen. Daar stond een compilatiefilmpje, vol mislukte verbindingen, scheldende correspondenten en golven die over verslaggevers heen sloegen. Altijd goed.

De grootste traktatie kwam nog. Het verleden was geweest, het heden roerde zich op twee netten tegelijk: op NPO1 begon het Achtuurjournaal en op NPO2 toonde de verse zestiger zich op z'n allerlenigst: De achterkant van het NOS Journaal begaf zich live en letterlijk achter de schermen. Annechien Steenhuizen hinkstapsprong over de redactievloer om overal bijtijds te zijn en zo leerde de kijker dat je bekende mensen niet mag spiegelen, dat Teletekst wordt bijgehouden door een meneer in een ruitjesblouse, de autocue wordt bediend door een jongen die Abel heet en ze bij de NOS verdraaid goed weten hoe je zonder flaters ingewikkelde live-uitzendingen tot een goed einde brengt. Het komt maar zeer zelden voor dat de making of spannender is dan de film, maar gisteravond was het zo.

En of het misschien allemaal niet ook een klein beetje ijdel was? Nou ja, je wordt maar een keer zestig. Dan mag je je terugkijkprogramma Villa NOStalgia noemen en daarin Philip Freriks een flespompoen te lijf laten gaan. Voor één keertje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden