Makers van obsceen schilderij gearresteerd tijdens opening Erasmusbrug knoopt het vergeten Rotterdam aan de stad

Er klatert applaus op de zuidoevers van de Maas als de klep van de enorme basculebrug neerdaalt en honderden ballonnen het luchtruim kiezen....

JELLE BRANDSMA; HANS HORSTEN

Van onze verslaggevers

Jelle Brandsma

Hans Horsten

ROTTERDAM

'Het is de tweede sprong over de rivier', verklaart de Rotterdamse burgemeester Peper. 'Eind vorige eeuw moest de haven uitbreiden en uitwijken naar de zuidoever. Nu waagt het stadshart de oversteek van zuid naar noord en zuid naar noord over een rivier die altijd een moeizaam obstakel is geweest; de brug knoopt twee stadsdelen aan elkaar die de gezichten van elkaar hadden afgewend.'

Meest in het oog springt de 139 meter hoge geknikte pyloon. Daaraan zijn de tuien bevestigd die de brug in balans moeten houden. De brug is genoemd naar Desiderius Erasmus, humanistisch denker, geboren in Rotterdam.

Met ingang van maandag zullen iedere dag 55 duizend mensen de brug oversteken. Het bouwwerk, een ontwerp van architect Ben van Berkel, heeft 365 miljoen gulden gekost en zal de komende jaren het beeldmerk van Rotterdam bepalen. Peper: 'Het is het resultaat van mensen die kunnen dromen.'

Zuid, de boerenzij, is massaal uitgerukt, en voor één keer heeft dat niets met Feyenoord te maken. De duizenden willen erbij zijn als Beatrix de nieuwe brug in gebruik stelt. Ze trekt daarmee het hart van de havenstad door naar het stadsdeel dat altijd als het vergeten Rotterdam te boek heeft gestaan.

Met zelfspot reageren groepjes inwoners van Zuid op het historische moment. Dat ze nu in een rechte lijn naar het centrum van Rotterdam kunnen, doet hen niet veel. 'Joh, ik kan al op vijf manieren de Maas over. Met de trein en de metro, over de Willems- en de Van Brienenoordbrug en door de Maastunnel. Ik dacht dat het de bedoeling was dat die lui van noord eindelijk eens naar hier zouden komen', zegt een oudere man.

Zijn metgezel ziet wel een groot voordeel van de nieuwe oeververbinding. 'We kunnen nu eindelijk weer met de tram naar het centrum. Het is twintig jaar geleden dat zoiets mogelijk was.' Hij is trots en nuchter tegelijk. 'Voor het verkeer had die brug niet gehoeven. Het is natuurlijk een prestigeobject, maar wel een mooi ding.' Of Rotterdam-zuid ook werkelijk iets met de nieuwe oversteek opschiet, vraagt hij zich af. 'Daar is meer voor nodig dan een monument van staal en beton.'

Uren wacht het publiek achter de dranghekken om een glimp van Beatrix en de openingshandeling op te vangen. Dat valt tegen. Een brug is niet het meest ideale podium voor een voorstelling. De pasjes van het Scapinoballet zijn alleen op de voorste rijen zichtbaar en de muzikale begeleiding vervliegt in de wind.

Als de koningin aan het hoofd van een stoet notabelen voet op zuid zet danst boven de hoofden van de toeschouwers een metersgroot schilderij. Het is een protest van een plaatselijk kunstenaarscollectief tegen burgemeester Peper en zijn vrouw Neelie Kroes. Het werkstuk toont een naakte, in SM-outfit gestoken burgemeestersvrouw die Peper onder de duim houdt.

De politie ziet er weinig ludieks in, en zet met paarden, fietsen en scooters de achtervolging in op de makers van het schilderij. Dit leidt tot charges, vechtpartijen, enkele arrestaties en grote woede onder het publiek terwijl een aantal arrestanten wordt afgevoerd.

Een Surinaamse ijsschaver heeft zijn stek al gevonden als de opening ten einde is en het volk toestroomt om voor het eerst de oversteek te wagen. Midden op de Erasmusbrug maakt een man met zijn megafoon reclame voor het opzoomeren. Hij roept voorbijgangers op het nieuwe symbool van Rotterdamse eendracht vooral ook schoon te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden