Makers Sinterklaasjournaal verdienen pietenpluim

Een overeenkomst tussen kinderverhalen wereldwijd, is dat er nooit loopgravenoorlogen in worden uitgevochten, nooit actiegroepen in worden opgericht, nooit rechtszaken in worden gevoerd en er nooit in wordt gediscussieerd door mannen die door elkaar heen schreeuwen.

null Beeld anp
Beeld anp

Kinderverhalen kenmerken zich veeleer door inventieve en flexibele hoofdrolspelers, onverwachte plotwendingen en ondenkbaar geachte oplossingen. De inventiviteit van 'onze' Kleinduimpje, die aan de mensenetende reus ontsnapt door diens zevenmijlslaarzen aan te trekken, is dezelfde als die van het Oezbeekse lam Kotsjkar, dat de leeuw die hem wil verorberen om de tuin leidt door het wilde dier te vertellen dat schapenvlees niet lekker is zonder uien - uien die alleen verkrijgbaar zijn in een dorp vijf kilometer verderop.

Pietenfabriek

Hebben de makers van het Sinterklaasjournaal de hongerige leeuwen uit het Zwarte Piet-debat deze week om de tuin geleid met een onverwachte 'oplossing' voor 'het Pietenprobleem'?

Wie wil, kan in de Goudase Pietenopleidingsfabriek die het Sinterklaasjournaal donderdagavond lanceerde, een 21ste-eeuwse polderversie zien van een verrassende wending in een kinderverhaal. Of je nu zwart bent als roet, wit als een wc-pot of geel als een banaan, in dit industriële bouwwerk kun je een opleiding volgen tot knecht van de Sint, middels spoedcurssusen in pepernootbakken en schoorsteenglijden. Handig bij het oefenen van dat laatste, is dat de fabriek over een schoorsteen beschikt die zich kwalificeert voor bijzetting in het Hollandse industriële erfgoed. 'Het is wel spannend!', constateerde een witte-in-opleiding die met veegjes uit de lange pijp tevoorschijn kwam.

Statistieken ontbreken nog, maar je kunt speculeren dat de meeste kijkers van onder de zeven die fabriek donderdag ook een spannende uitvinding vonden, eerder dan een schandelijke vorm van capituleren. Het is een kenmerk van kinderen dat ze doorgaans over meer fantasie en aanpassingsvermogen beschikken dan volwassenen. Een Pietenfabriek, waarom niet? In het commentaar van een kleuter: 'De Pieten worden vanzelf zwart als ze door de schoorsteen gaan.'

De roetpiet. Beeld anp
De roetpiet.Beeld anp

Verontwaardiging

Het succes van die fabriek hangt dan ook niet af van het enthousiasme van Nederlandse zeven-minners. Het enthousiasme van Nederlandse zeven-plussers liet gisteren nog flink te wensen over 'Woede om witte Piet', kopte De Telegraaf. Tweets en internetcommentaren waren op eenzelfde wijze inzichtelijk: 'definitief einde van een mooi kinderfeest', 'capitulatie voor kindfeesthatende klaagnegers' en, een tweet die evenveel zei over de emoties van de ouder als die van het kind: 'dank u Sinterklaasjournaal dat er hier eentje van zes jaar bedroefd is omdat de (zwarte) pieten gewoon verklede mensen zijn.'

Opvallend was het nagenoeg ontbreken van positieve reacties uit het kamp van de bestrijders van Zwarte Piet. Dat levert bewijs voor de hypothese van de oprichters van het Pietengilde dat de tegenstanders van Zwarte Piet zullen blijven klagen, op welke manier ze ook tegemoet worden gekomen: zij zijn verslaafd aan slachtofferschap. De Black Panthers waren ook nooit tevreden.

De makers van het Sinterklaasjournaal verdienen een pietenpluim voor hun inventiviteit. Of die Pietenfabriek zonder kogelgaten blijft, is bepaald niet zeker. Wel zeker is dat het geen kinderen zullen zijn die het bouwwerk vanuit Goudase loopgraven onder vuur zullen nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden