Makelaars willen meepraten over CAO in voetbal

De vakbond voor voetbalprofs (VVCS) heeft er sinds gisteren een tegenhanger bij. Uit onvrede over het uitblijven van een CAO hebben vier managementbureaus onder de naam ProProf een eigen spelersvakbond opgericht....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De CAO is noodzakelijk vanwege de onlangs van kracht geworden flexwet. Volgens de wet kunnen profvoetballers na een dienstverband van drie jaar of na hun derde contract met een opzegtermijn van een maand zonder afkoopsom naar een andere club vertrekken.

Alleen een CAO kan het Nederlands voetbal voor de gevolgen van de flexwet behoeden. In ProProf zijn de bureaus van makelaars Rob Jansen, Sigi Lens, Kees Ploegsma en Ton van Dalen, Henk van Ginkel en Bob Maaskant verenigd.

Theo van Seggelen, voorzitter van de VVCS, noemt de nieuw opgerichte spelersvakbond 'ridicuul en te belachelijk voor woorden'. Volgens hem zijn makelaars absoluut niet gebaat bij een voetbal-CAO. 'Zij willen alleen maar nog meer geld verdienen.'

Zaterdag vergaderen de clubs uit het betaald voetbal over de standpunten van de VVCS in de voetbal-CAO. De VVCS eist een werkgeversbijdrage van een miljoen gulden en wil een maatschappelijk fonds oprichten waarin clubs jaarlijks ten minste 1,5 miljoen gulden doneren.

Daarnaast moeten de clubs 1/37e deel van de televisie-inkomsten op de bankrekening van de VVCS moeten overmaken. ProProf denkt de belangen van de betaald voetballers beter te kunnen behartigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden