'Makelaars sjoemelen vaak met vierkante meters'

AMERSFOORT (ANP) - Huiseigenaren en verkopende makelaars plegen vaak bedrog met het aantal vierkante meters in een woning. Het woonoppervlak wordt dan opgehoogd met balkons, bergingen en zelfs garages. Dat heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) vastgesteld op basis van eigen onderzoek.

,,We hebben honderden woningen verspreid over het hele land betrokken in ons onderzoek, naar aanleiding van aanhoudende klachten van consumenten én makelaars'', aldus Marc-Jan Ahne van VEH maandag. ,,Een exact percentage is niet te geven, maar er wordt vaak gerommeld met het aantal vierkante meters om de prijs van een huis op te drijven.''

Het onderzoek van de VEH leverde een aantal opvallende misstanden op. Een woning in Amersfoort was in 2005 volgens een verkoopmakelaar 60 vierkante meter groot, terwijl een andere makelaar exact dezelfde woning een jaar eerder nog in de aanbieding had staan met een woonoppervlak van maar liefst 95 vierkante meter. ,, Dergelijke grote verschillen zijn niet af te doen als 'meetafwijkingen'. Hier is sprake van een bewuste onjuiste voorstelling van zaken'', aldus de VEH.

Flexibele meetlinten

Een complex met studioappartementen aan de 5 Meilaan in Leiden bleek ook aantrekkelijk voor verkoopmakelaars met flexibele meetlinten. Eén exemplaar ging in drie jaar tijd drie keer in de verkoop en slechts één keer werd geadverteerd met het werkelijke aantal vierkante meters (41). De andere twee verkoopmakelaars kwamen uit op 51 en 54 vierkante meter.

De VEH stelt dat de normen voor het opmeten van het aantal vierkante meters woonruimte op dit moment voldoen. Tegelijkertijd zijn ze echter veel te vrijblijvend. ,,Er zijn heldere criteria, maar huiseigenaren en makelaars hebben geen verplichting om zich daaraan te houden. Wij willen dat deze normen vast komen te liggen in de reglementen van de verenigingen van makelaars.'' De VEH gaat het onderwerp na de zomer bespreken met de makelaarsverenigingen NVM, VBO en LMV.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden