Makelaar tussen boven- en onderwereld

Maandag arresteerde de politie Hans van E. Hij geldt als een informatie-makelaar, iemand die kennis verkoopt aan criminelen. Mooie handel, want in de onderwereld is kennis het verschil tussen vrijheid of cel....

In de wereld van de georganiseerde criminaliteit is de informatie-makelaar een van de meest ongrijpbare figuren. Hij praat met iedereen en verkoopt zijn kennis aan de hoogste bieder. Mooie handel, want betrouwbare informatie kan in de zware misdaad het verschil betekenen tussen miljoenen winst of verlies, vrijheid of gevangenischap, het leven of de dood.

De Rijksrecherche heeft met Amsterdammer Hans van E. (49) mogelijk een topspeler in dat vak te pakken. Van E. is een voormalig rechercheur die contacten in de top van de onderwereld zou combineren met contacten in de top van de Nederlandse recherche. Ook zou hij banden hebben met advocaten en journalisten.

Hans van E. wordt verdacht van het omkopen van top-rechercheur J.K. (eveneens 49) van de Nationale Recherche. Volgens betrouwbare bronnen beschikt justitie over een opgenomen telefoongesprek waarin J.K. aan Van E. verraadt dat de politie zal binnenvallen bij de Hells Angels, waarvan veel leden worden verdacht van zware misdrijven.

De veronderstelde makelaar en de rechercheur werkten eind jaren tachtig beiden bij de Amsterdamse politie. J.K. zou carrière maken als rechercheur en werkte mee aan veel grote onderzoeken. Hans van E. zou het nooit verder brengen dan hoofdagent-rechercheur bij Bureau Raampoort.

Van E. lag in die tijd niet goed binnen het Amsterdamse korps, zo meldt een rechtbankverslag van de strafzaak waarin hij zou verzeilen. Hij werd vaak gesignaleerd met een eigenaar van een hasj-koffieshop. Van E. wist dat hij in de gaten werd gehouden. In een advertentie in De Telegraaf wenste hij zijn politie-collega’s ‘succes’ toe bij het tappen van zijn telefoon.

De politie was maandenlang bezig met een undercover-actie tegen Van E. Zo was vernomen dat deze een feestje zou bezoeken in de Boston Bar in het Amsterdamse hotel Sonesta. De agenten spoedden zich naar dezelfde gelegenheid en lokten hun verdachte collega naar hun tafeltje. Daar lieten zij de champagne rijkelijk vloeien.

Begin 1990 werd Van E. aangehouden. Voor de rechtbank vertelde hij verontwaardigd dat de champagne-rekening die avond in het Sonesta was opgelopen tot 7500 gulden. Zijn collega’s zouden hem ook nog eens cocaïne hebben aangeboden. Van E.: ‘Ze hadden ook dames van lichte zeden op schoot; dus zal die avond meer dan 7500 gulden hebben gekost.’

Twee maanden later werden twee Grieken aangehouden, toen ze honderd kilo hasj leverden aan twee pseudo-kopers van de politie. Het geld dat de politie voor de hasj had betaald werd later teruggevonden bij Van E. en een medeverdachte. Van E. zei dat het met de hasjhandel nooit zo ver was gekomen als de pseudokopers niet zo hadden aangedrongen. Ook ontbrak het bij de politie aan leiding, aldus de rechercheur. ‘Daar wordt je zelf ook wat makkelijker door.’

Advocaat Nico Meijering deed in de strafzaak tegen Van E. flink van zich spreken. De Amsterdamse strafpleiter wist aan te tonen dat de politie veel verslagen van infiltratie-acties had achtergehouden voor de rechter. Dat leidde in hoger beroep tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie.

Meijering werd afgelopen dinsdag ook genoemd als de advocaat die door Van E. werd getipt over de naderende inval. Hij is raadsman van één van de Hells Angels. Meijering ontkende dinsdag stellig tegenover de Volkskrant dat hij gevoelige informatie heeft ontvangen of doorgegeven.

Alhoewel Van E. goed geïnformeerd leek, was hij kennelijk niet op de hoogte van de plannen om hem aan te houden. Opnieuw trapte hij in een val van de diensten die de politie integer moeten houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden