Major raakt wegens 'Europa' weer parlementslid kwijt

Met enkele gemene trappen na in de richting van premier John Major, verliet het Conservatieve parlementslid Sir George Gardiner het afgelopen weekeinde de partij en sloot zich aan bij de Referendum Partij van James Goldsmith....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Gardiner (62) behoorde tot de rechtervleugel van de Conservatieven, en hij haat alles wat naar 'Brussel' riekt. Enkele weken geleden werd hij door zijn kiesdistrict, Reigate, al afgevoerd als kandidaat voor de komende verkiezingen, nadat hij Major had omschreven als de 'buikspreekpop' van de pro-Europese minister van Financiën Kenneth Clarke.

Het vertrek van Gardiner zetelt Major in theorie op met een minderheid van drie zetels. In de praktijk zal de huidige situatie, waarin de Conservatieven één zetel minder bezetten dan de oppositie, gehandhaafd blijven. Gardiner beloofde Labour in de laatste drie weken dat het parlement nog in functie is niet te zullen helpen bij 'het vernederen van de regering'.

Gardiner is het vierde parlementslid dat de afgelopen anderhalf jaar de Conservatieve Partij verliet. Eerder stapten twee anderen over naar de Liberaal-Democraten en een derde naar de Labourpartij.

Voor de Referendum Partij, die wil dat de vraag of de Britten hun lidmaatschap van de Europese Unie moeten voortzetten aan het volk wordt voorgelegd, was de komst van Gardiner een mooie opsteker. Ondanks de miljoenen guldens die de puissant rijke Goldsmith de afgelopen maanden in de campagne van de partij stak, sloeg zijn boodschap nog niet echt aan. Volgens de laatste polls kan hij op een aanhang van 2 procent rekenen.

Volgens Gardiner tracht Major met zijn tweeslachtige houding jegens Europa 'iedereen te vriend te houden'. 'We zijn getuige van een gebrek aan nationaal leiderschap zonder weerga in de geschiedenis van Groot-Brittannië van de laatste honderd jaar. Ik ben doodziek van het gedraai over Europa en de Europese munt.'

Een 'instinctieve Conservatief', zei Gardiner zaterdag, zou niet eens overwégen om het pond sterling in te ruilen voor de euro 'en ons op het spoor te zetten van een Europese superstaat'.

Hij beschuldigde zijn oude partij van 'stalinistische trekjes' jegens degenen die vraagtekens zetten bij het Europa-beleid van de regering. 'Dan ben je een hufter, of zelfs een verrader.'

Gardiner zei te geloven dat de gevolgen van Majors wankelmoedigheid inmiddels onomkeerbaar zijn. 'Conservatieve parlementsleden die nog geloven dat we de komende verkiezingen gaan winnen zijn amper meer te vinden. Goed, John Major misschien, maar hij is zo'n beetje de enige. De uitslag van de tussenverkiezing in Wirral was duidelijk. Dat was een teken aan de wand en Tories zijn niet blind.'

De vorig jaar opgerichte Referendum Partij houdt in elk kiesdistrict de Conservatieve kandidaat tegen het licht. Worden diens opvattingen niet eurosceptisch genoeg bevonden, dan zet de partij een tegenkandidaat in.

In districten waar de Conservatieven over een kleine meerderheid beschikken, kan die tactiek de Tories de zetel kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden