Major dreigt vanwege 48-urige werkweek Maastricht II te vetoën

De Britse premier John Major maakt zich op voor een nieuwe campagne tegen het perfide Europa. Ditmaal gaat het niet om gekke koeien, maar om EU-besluit 93/104....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Het Europese Hof bepaalde dinsdag dat Groot-Brittannië zich niet aan de nieuwe arbeidswetgeving mag onttrekken. Major noemde die gisteren 'zeer bedroevend'.

Major kondigde aan dat zijn regering er bij de Intergouvernementele Conferentie (IGC) op zal aandringen dat de wetgeving wordt teruggedraaid en dat in nieuwe EU-verdrag 'Maastricht II', dat volgend jaar juni op tafel moet liggen, wordt vastgelegd dat soortgelijke wetgeving in de toekomst niet langer op lidstaten kan worden losgelaten.

Mocht de IGC daarmee niet akkoord gaan, dan dreigt Major met het vetoën van alle hervormingen die de komende maanden voor Maastricht II op tafel zullen komen.

'Als Groot-Brittannië dit accepteert, zal er een massa soortgelijke wetgeving volgen', zei Major. 'Het afwijzen van deze nieuwe regels is net zo belangrijk als de uitzonderingspositie die wij hebben ingenomen inzake de Sociale Paragraaf van het Verdrag van Maastricht.'

Londen vindt dat werknemers en werkgevers in de EU-landen onderling afspraken moeten maken over werktijden, zonder overheidsbemoeienis. Ook zou de nieuwe wet 'via een achterdeur' aan de Britten zijn opgedrongen.

De wet valt onder de regulering van 'veiligheid en gezondheid' van werknemers, waarover bij meerderheid kan worden beslist.

Volgens Major bedreigt de nieuwe wetgeving de economische groei en de toename van de werkgelegenheid in Groot-Brittannië. 'Er zijn achttien miljoen werklozen in de Europese Unie, en alleen bij ons komen steeds meer mensen weer aan het werk.' Volgens de Conservatieven is dat met name te danken aan de vrije Britse arbeidsmarkt.

In Groot-Brittannië werkt bijna 20 procent van de beroepsbevolking, 3,9 miljoen mensen, meer dan 48 uur per week. Twaalf jaar geleden waren dat er nog 2,7 miljoen. Gemiddeld werkt de Britse werknemer 43,4 uur per week, meer dan welke andere werknemer in de EU ook. Twaalf procent van de beroepsbevolking, 2,5 miljoen mensen, kent niet de luxe van een betaalde vakantie. Groot-Brittannië is het laatste land in de EU waar werkgevers niet verplicht zijn hun werknemers betaald vrijaf te geven.

Volgens cijfers van het Britse Instituut voor Personeel en Ontwikkeling werkt de gemiddelde Brit per week negen uur meer dan hij volgens zijn arbeidscontract verplicht is. Hetzelfde instituut rekende uit dat per jaar veertig miljoen werkdagen verloren gaan door stress en aan stress gerelateerde ziekten, wat de Britse werkgevers per jaar 21 miljard gulden kost.

Voorzitter John Monks van de vakcentrale TUC toonde zich dinsdag erg verheugd over de uitspraak van het Hof. 'Dit is erg goed nieuws voor de Britse werknemers.' Hij bekritiseerde de voorgenomen tactiek van de regering. 'Meneer Major wil nu de rest van Europa weer gaan chanteren, omdat zijn regering verlies niet sportief kan accepteren.' De bonden hebben aangekondigd regering en werkgevers voor de rechter te zullen slepen als de nieuwe wet niet wordt geëerbiedigd.

Grote werkgevers als Unilever en Barclays lieten weten dat de nieuwe wetgeving voor hen weinig gevolgen zal hebben, al viel er weinig enthousiasme te bespeuren. 'De 48-urige werkweek is geen ramp voor de Britse industrie', zei Barclays-topman Buxton. 'Probleem is wel dat dit besluit de voortwoekerende Europese wetgeving laat zien die de regulering op de Britse arbeidsmarkt her-introduceert.'

Volgens politieke waarnemers ziet Major het besluit van het Hof als een mogelijkheid 'Europa' en de vermeende bedreiging van de Britse zelfstandigheid vanuit Brussel opnieuw tot onderwerp van de verkiezingscampagne te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden