Major boekt krappe zege in cruciaal Europa-debat

Henk Strabbing LONDEN Met de uiterst kleine meerderheid van vijf stemmen won John Major gisteravond laat in het Lagerhuis een cruciale stemming over Europa....

Van onze correspondent

Meest opvallende dissident was de voormalige Conservatieve minister Financiën Norman Lamont die met Labour meestemde. Vijf van de negen Conservatieve Eurorebellen die tijdelijk buiten de partij zijn gezet, onthielden zich van stemming. De Ulster Unionists lieten, zoals verwacht, ditmaal de regering vallen omdat ze het oneens zijn met de inhoud van het frame document over Noord-Ierland.

Premier Major had in zijn bijdrage tot het debat zoveel mogelijk geprobeerd zijn negen Eurorebellen te paaien en die strategie bleek uiteindelijk te hebben gewerkt. Hij beloofde zich te zullen verzetten tegen verdere groei van de macht van 'Brussel'.

De Britse regeringsleider verwacht van de komende Intergouvernementele Conferentie (IGC) volgend jaar geen grootse nieuwe ideeën over de toekomstige vorm van de Europese Unie omdat de inkt nog maar net droog is onder het Verdrag van Maastricht. Maar wanneer de IGC onverhoopt toch met grote veranderingen mocht komen, dan zal Groot-Brittannië niet aarzelen zijn veto te gebruiken.

Major hield diverse opties open. Groot-Brittannië moet eens, op een dag, kunnen beslissen of het mee zal doen met de Europese eenheidsmunt. Major houdt ook uitdrukkelijk de mogelijkheid van een Brits referendum open over deze eenheidsmunt. Maar op de grootste wens van de Eurorebellen in zijn eigen partij, het daadwerkelijk en nu meteen organiseren van zo'n referendum, ging de premier niet in.

'Een referendum zou noodzakelijk kunnen zijn en zelfs wenselijk wanneer er grote consitutionele veranderingen worden voorgesteld zoals een eenheidsmunt,' aldus Major. De Britse premier gelooft evenwel niet dat er snel een Europese munt gaat komen: 'Groot-Brittannië zal niet met een eenheidsmunt meedoen in 1996 of 1997, en ik geloof steeds minder dat er ook maar iemand anders aan mee zal doen. Europa is er niet klaar voor.'

Daarom hoeft deze Britse regering niet echt over een referendum na te denken, vindt Major, dat komt pas ter sprake na de huidige parlementaire periode die nog drie jaar duurt.

Major zal blijven vechten voor meer subsidiariteit en een sterkere rol voor de nationale parlementen in het toekomstige Europa. De premier wil ook dat de Westeuropese Unie een sterkere defensierol krijgt, maar hij legde er de nadruk op dat de NATO de sleutel blijft tot de Europese veiligheid en dat er meer samenwerking moet komen tijdens kleinere crises, het handhaven van embargo's en bij humanitaire operaties.

De Britse premier antwoordde op een priemende aanval van Labourleider Tony Blair die had gezegd dat de diepe verdeeldheid binnen de Conservatieve regering over Europa het Britse nationale belang schaadt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.