Majestueuze Wüst blaast rivalen van het ijs

Ireen Wüst is waarlijk de vrouw in vorm, zo bewees ze op de eerste dag van de WK afstanden.

Schaatsen


3000 m, vrouwen

InzeLl -De goudkoorts en territoriumdrift hebben Ireen Wüst flink te pakken. De wereldkampioene allround van deze winter wil haar rijk vergroten en in Inzell de wereldtitels op drie individuele afstanden plus de ploegachtervolging op haar naam schrijven.


Het lijkt een welhaast onmogelijke opdracht, maar de eerste van vier titels werd donderdag, op dag één van de WK afstanden binnengehaald. Het was direct ook de lastigste opdracht, want de Tsjechische Martina Sablikova geldt al enkele jaren als de heerseres op de lastige 3 kilometer.


De specialiste met de spillebenen won het olympisch goud op die afstand, in 2010 in Vancouver, plus de wereldtitel van 2007. Ze kreeg in 2010 de Oscar Mathisen-trofee, voor haar 'ononderbroken zegetocht op de lange afstanden bij de grote kampioenschappen'. Ze liet zich ook een enkele keer verrassen, zoals in 2009 door de Nederlandse Renate Groenewold. Meestal was dan de verklaring dat zij ziek was geweest.


Donderdag was het de beurt aan Wüst om Sablikova van haar voetstuk te blazen. Wüst was in 2006 op de 3 kilometer de verrassende olympisch kampioene van Turijn. Van dat triomfantelijke moment af hanteert zij dezelfde aanpak. Aanvallen in de eerste ronden en proberen in de slotronden de schade te beperken.


In de jaren dat Wüst minder in conditie was, met name in 2008 en 2009, bleek dat een kamikaze-aanpak. Bij de Spelen van Vancouver werd ze er zevende mee, 6 seconden achter winnares Sablikova.


Donderdag koos Wüst in haar rit tegen Cindy Klassen voor dezelfde strategie. Het was geen sportieve zelfmoord, zoals de Brabantse werd gevraagd. Ze moet in de eerste ronden haar voordeel ten opzichte van de met constante snelheid rijdende Sablikova volledig uitbuiten.


Bij het ingaan van de laatste ronde lag Sablikova nog 2,23 seconden achter op Wüst die zelf een slotronde van 33,9 had gereden. Het gat bleek niet meer te dichten voor de olympisch kampioene, waarna de Nederlandse, met 4.01,56 de bezitter van het nieuwe baanrecord, haar eerste WK-feestje mocht gaan vieren.


Ze deed het met een sprint naar haar familie die helemaal aan de andere kant van het stadion was verzameld. Moeder Jeanet kwam naar de boarding om de Brabantse drieklapper te leveren, pa Wim bleef zitten. De Elfstedenrijder die zijn dochter met het schaatsvirus besmette, is net aan zijn heup geopereerd.


De Wüst van deze winter is een totaal andere Wüst dan die de schaatswereld de laatste jaren te zien kreeg. In dat opzicht was haar overwinning niet eens een reusachtige verrassing. Ze verhaalde na afloop over de betere staat van haar energiebalans.


'De laatste jaren begon ik de zomertraining met een batterij die voor 70 procent was opgeladen. De voorbije lente heb ik uitgerust tot ik echt zin kreeg om weer iets te doen. Anders pak je veel eerder de fiets. Nu heb ik vier weken niks gedaan', was haar verklaring voor de betere conditie waarin zij verkeert.


Ze heeft meer extensief getraind, met een lagere hartslag en langere duur. Het blijkt, inclusief de technische verbeteringen onder leiding van coach Bart Veldkamp, de winnende formule. De laatste weken ligt de concurrentie naar adem te happen en rijden de benen van Wüst in een moordend ritme naar de winst.


Zij zegt te begrijpen dat men denkt dat ze wel eventjes die vier wereldtitels (3 km, 1500 m, 1000 m en ploegachtervolging) aan elkaar zal rijgen. 'Het is een mooie kop in de krant', zo bespotte ze de media die haar anderhalf jaar na het moment dat ze er volgens velen bijna niets meer van kon, hoog op de troon der verwachtingen hebben gezet.


Wüst heeft die druk donderdag met een majestueuze eerste overwinning gepareerd. 'Na deze eerste titel is mijn weekeinde al geslaagd', aldus de wereldkampioene. Alles wat er bij komt, is meegenomen. Het is de handigheid van de routinier die niet wenst te bezwijken onder de verwachtingen die de buitenwereld met graagte schept. Wüst loopt er niet voor weg. Ze zegt zelfs dat het in de toekomst allemaal nog veel beter gaat worden. 'Ik schat dat ik nu op 85 procent van mijn kunnen zit.'


In het medailleklassement van de WK sinds 1996 ging ze donderdag Marianne Timmer voorbij. Met haar 3-1-0 is Wüst opgeschoven naar de zevende plaats aller tijden. Ze zou dit weekeinde kunnen opschuiven naar de derde positie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden