Mainstream

Al die nieuwe ontwikkelingen, ik kan het gewoon niet bijhouden', verzucht Edina Monsoon in Absolutely Fabulous 2012 Olympics. Zaterdagavond zond de VPRO een nieuwe aflevering uit van de Britse komedie met de hysterische Edina en de hedonistische Patsy. Het was een thema-uitzending over de Olympische Spelen, ter ere van het twintigjarig bestaan van Absolutely Fabulous, AbFab voor ingewijden.


Helaas was de verzuchting niet alleen van toepassing op de inmiddels oudere en dikkere Edina ('Er moet toch een designer zijn die mij nog wel hip vindt?!'), maar ook op de aflevering an sich. De komedie over de twee vrouwen die alles doen om bij te blijven is - o, de pijnlijke paradox - ingehaald door de tijd.


De serie had haar hoogtijdagen in de jaren negentig, toen Jennifer Saunders - die Edina speelt - drie seizoenen en een televisiefilm maakte in opdracht van de BBC. De kracht van Absolutely Fabulous lag dan ook in de uitvergroting van gekke hypes en nieuwe ontwikkelingen in de jaren negentig. Edina rende van therapie naar therapie en dweepte met plastische chirurgie. Ze hulde zich daarnaast, ook heel jaren negentig, graag in grote merken met grote logo's. Patsy was de personificatie van de decadentie van het decennium door zich nimmer te vertonen zonder fles champagne. Ze schaamde zich dan ook niet voor haar excessieve drank- en drugsgebruik ('de laatste mug die mij stak, kon meteen inchecken bij de Betty Ford-afkickkliniek'). Zo werden de vrouwen heldinnen voor iedereen die van hysterie, rock-'n-roll en de wodkafles als accessoire houdt (en voor homo's in het algemeen).


Wat is er met de heldinnen gebeurd in Absolutely Fabulous 2012 Olympics? Het antwoord op die vraag moet de grootste nachtmerrie zijn in de ogen van de twee personages: ze zijn mainstream geworden.


In een oude aflevering gaat het modern willen zijn zo ver dat Edina een klein, toen nog zeldzaam, mobieltje bij zich draagt zonder te weten wat het is ('Is het een bij?' 'O, het is een kleine schoen.'). In de olympische aflevering plaatst ze een foto met haar smartphone op Facebook. Dat lijkt misschien vooruitstrevend, maar gezien het feit dat ouders, ooms, tantes en incidentele senioren ook steeds vaker inloggen op de socialenetwerksite is het vooral erg gewoon. Ook het hedonisme van de vrouwen is wat minder opmerkelijk in een tijd waarin housefeesten zoals Sensation White worden bevolkt door xtc-gebruikende (en tamelijk zonnebankbruine) veertigers. De gemiddelde BN'er doet bovendien niet onder voor de reeks plastisch chirurgische ingrepen die Edina, in voorbereiding op de komst van Hollywoodster Michael Douglas, opsomt.


Het gevecht tegen de jaren en de obsessieve hipheid waren altijd het tragische en daarmee het hilarische aan Edina en Patsy. Nu zijn het vooral vrouwen die, zoals de meeste vrouwen, bekneld raken in figuurcorrigerend ondergoed, twijfelen of ze dingen missen, een hekel hebben aan sport en seks willen met Michael Douglas. O nou ja, die eerste drie in elk geval.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden