Mailtjes van de dag

.

De kwestie-Sacha de Boer blijft de gemoederen bezighouden. Na het artikel 'Best wel raar' over de best wel rare ketting die zij droeg tijdens het NOS Journaal van donderdag 9 juni, klommen talrijke lezers in de pen.

Peter Albarda bijvoorbeeld vindt het best wel raar dat wij schreven dat De Boer in de gewraakte uitzending een fietsketting om haar hals had.

'Met zo'n fietsketting kom je niet ver kan ik u verzekeren. Denkt u niet dat een kettingslot was?' Een interessante zienswijze.

Slechte beurt, DiDu.'

Aanzienlijk pittiger is de kritiek van Hans Huijboom uit Amsterdam. Hij analyseerde het artikel tot op het bot.

'In het stukje over Sacha de Boers fietsketting staat: In dat geval mist er op z'n minst een zweetbandje. Het is óf: ...ontbreekt er op z'n minst een zweetbandje. Of: ...missen we op z'n minst een zweetbandje.

Alleen bij werkwoorden waar geen lijdend voorwerp bij mogelijk is, kun je 'er' gebruiken: lopen, ontbreken, gaan, staan. Er staat een paard op de gang bijvoorbeeld.

Missen is vergelijkbaar met werkwoorden als nemen en eten: Ik neem een koekje, Ik eet een haring. Je kunt niet zeggen: Er eet een haring of Er neemt een koekje, dus ook niet: Er mist een zweetbandje. In dat geval mist er op z'n minst een zweetbandje is dus best wel raar taalgebruik

Onze excuses.

didu@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden