Mail VVD bevestigt forse stijging van zorgpremies

VVD-Kamerlid Stef Blok bevestigt in een mail aan bezorgde VVD-kiezers de forse stijgingen van de zorgpremies voor bepaalde groepen Nederlanders op het moment dat de premies inkomensafhankelijk worden, zoals VVD en PvdA voorstellen in het regeerakkoord. De mail lekte uit naar RTL Nieuws en is te lezen op de RTL-website.

Rutte sprak eerdere berichten over de grote stijging van de zorgpremies tegen. Beeld anp
Rutte sprak eerdere berichten over de grote stijging van de zorgpremies tegen.Beeld anp

Uit rekenvoorbeelden van Blok blijkt dat een gezin waarin de twee ouders beide 70.000 euro verdienen, met de maatregel in 2014 bijna 480 euro per gezin per maand meer betalen. Een gezin met twee kinderen en één verdienende ouder met een inkomen van 70.000 euro gaat per saldo 145 euro per maand meer betalen.

Blok legt in de mail uit dat de nominale zorgpremie fors omlaag gaat van rond de 1300 euro nu naar 255 euro in 2014. De inkomensafhankelijke premie gaat 11 procent bedragen maar wordt berekend over het inkomen tussen 20.000 en 70.000 euro.

Vervelende maatregel
Premie wordt er dus betaald over maximaal 50.000 euro. 'Wij beseffen dat de inkomensafhankelijke premie een vervelende maatregel is', aldus Blok, die samen met VVD-leider Mark Rutte de onderhandelingen met de PvdA voerde.

Blok wijst er in de mail op dat in de berekeningen geen rekening is gehouden met een hogere arbeidskorting en een verlaging van de inkomstenbelasting.

Premier Rutte verdedigde de maatregel vandaag in de Kamer. Hij bleef erbij dat een koopkrachtdaling van 0,6 procent voor de hoogste inkomens 'acceptabel' is in het kader van het totale pakket. Het is een 'concessie aan de PvdA'. In ruil daarvoor is onder meer een pakket van 16 miljard aan bezuinigingen overeengekomen, waaronder een forse korting op ontwikkelingssamenwerking. Lees het debat hier terug.

Schijndel
De gemeenteraadsfractie van de VVD in Schijndel meent dat de partijgenoten in Den Haag een blunder maken met de inkomensafhankelijke zorgpremie en eist dat het voorstel aan de leden wordt voorgelegd. De drie raadsleden schrijven dat woensdag in een open brief.

De raadsfractie zegt dat het besluit miljoenen gezinnen hard raakt en vooral de middeninkomens van hardwerkende Nederlanders treft. De belastingverlaging weegt bij lange na niet op tegen de stijging van de zorgpremie, staat in de brief.

Het besluit is bovendien slecht voor de Nederlandse economie omdat de bestedingen zullen dalen. 'De niet-werkende Nederlander gaat vooruit terwijl de werkende Nederlander als ruggengraat van Nederland te zwaar wordt aangepakt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden