Maijoor naar financiële waakhond van Europa

Amsterdam -De Nederlander Steven Maijoor wordt hoogstwaarschijnlijk de eerste voorzitter van de nieuwe Europese toezichthouder op de financiële markten. Hij is nu nog een van de vijf directeuren van gedrags-toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).


De AFM geeft geen commentaar op het bericht dat via de Belgische krant De Tijd naar buiten kwam. Naar verluidt zou de officiële bekendmaking vandaag komen van de Europese Commissie. Daarna dient de benoeming te worden bevestigd door het Europees Parlement.


Vorig jaar besloot Brussel tot de instelling van liefst vier toezichthouders op de financiële markten. Dit was een direct gevolg van de kredietcrisis, waarover men het unaniem eens is dat deze mede is veroorzaakt door slecht toezicht.


De toezichthouder die Maijoor gaat leiden, de ESMA, moet een soort Europese beurswaakhond worden. Daarnaast wordt er een nieuwe Europese toezichthouder opgericht voor de banken (EBA) en een voor verzekeringsmaatschappijen (Eiopa). De leiding van die twee toezichthouders zou in handen komen van de Italiaan Andrea Enria (EBA) en de Portugees Gabriel Bernardino (Eiopa).


Binnen de Europese Centrale Bank wordt bovendien een afdeling opgetuigd die zal dienen als een toezichthouder op het financiële systeem. Deze komt voort uit de notie dat voor de crisis wel toezicht werd gehouden op individuele instellingen, maar niet in hun systematische samenhang en onderlinge afhankelijkheid.


Maijoor is de tweede AFM-directeur die vertrekt naar een prestigieuze functie. AFM-voorzitter Hans Hoogervorst wordt de baas van de organisatie die de internationale accountantsregels opstelt, bekend onder de afkorting IFRS.


Steven Maijoor (1964, vader van twee dochters en een zoon) was zeventien jaar hoogleraar bij de Universiteit van Maastricht toen hij in 2004 bij de AFM kwam als directeur van de toezichthouder. Hij ging zich daar bezighouden met hetzelfde onderwerp als dat hij bij de universiteit doceerde: toezicht op financiële verslaggeving, accountants en op integriteit. Vlak voordat Maijoor zou aantreden bij de AFM, kreeg de AFM het dossier accountants erbij, omdat de zelfregulering van de accountants slecht beviel.


Vooral de vier grote accountantskantoren Deloitte, KPMG, Ernst& Young en PWC kregen kritiek van Maijoor. Ze werkten volgens hem structureel slordig en maakten veel fouten bij het controleren van de jaarrekeningen van bedrijven. Maijoor kondigde aan dat accountants die 'de lat niet halen' een duw kunnen verwachten in de vorm van boetes, dwangsommen en desnoods een openbare oorwassing door de Accountantskamer.


Aangezien, naast Maijoor, ook Hoogervorst de accountants regelmatig de oren waste, zal de AFM voor dat klusje een nieuwe spiegel-voorhoudende directeur moeten benoemen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden