Mahmoud Ahmadinejad

De president van Iran voert zijn schrikbewind in een wel erg onambitieus vrijetijdspak...

In Duitsland probeerde een regionale politica deze zomer stemmen te trekken door haar decolleté te spiegelen aan dat van bondskanselier Angela Merkel; niet smaakvol, en Merkel zelf vond het ook niet leuk. In Amerika kregen de presidentskandidaten John Edwards en Barack Obama vorig jaar heibel toen ze interviews aan modebladen gaven. Of neem de recente potsierlijke rel rond de korte broek waarin Michelle Obama was gesignaleerd. Uiterlijk en politiek: het is een dikwijls explosieve mix, en dan heb ik het nog niet eens over de steevast belabberd uitgedoste Kim Jong-Il van Noord-Korea.

Maar een van de eigenaardigst geklede wereldleiders is de 52-jarige Mahmoud Ahmadinejad, president van Iran. Zijn garderobe is het perfecte voorbeeld van een uitgekiende non-smaak. Meneer Ahmadinejad loopt op afgetrapte instappers, heeft vormeloze broeken aan en draagt nóóit een stropdas op zijn fletse overhemden, want een das is hét teken van westers establishment. Maar het opvallendste item in Ahmadinejads garderobe is zijn beige windjack: een heuplang jasje met rits, waarmee hij zonder gêne op allerlei officiële gelegenheden verschijnt. De president beweert zijn jasjes hoogstpersoonlijk op de markt in Teheran te kopen. Ze zijn ‘made in China’.

Het fotoalbum op de website van Ahmadinejad (www.president.ir) is alleszins boeiend. De leider spreekt een congres toe, de leider ziet toe hoe er een lint wordt doorgeknipt bij de doop van een containerschip, de leider poseert op de trappen van het plaatselijke Huis ten Bosch met zijn nieuwe regeringsploeg. Nooit een opgefokt schreeuwende Ahmadinejad, nooit Saddam Hussein-achtige toneelstukjes met doodsbange kinderen. Nooit een zonnebril, nooit een of ander potsierlijk uniform met kilo’s gouden versierselen.

Ik geloof best dat Ahmadinejad geen bal om mode geeft, maar zijn sjofele uitdossing is natuurlijk ook een gewiekste truc. De Iraanse president is een ‘man van het volk’. Hij hoort bij de politieke elite die ooit de sjah en zijn aan Christian Dior verslaafde echtgenote het land uit joeg, en hij zet zich ook af tegen zijn bekendste voorganger, Hashemi Rafsanjani, die onder nogal vage omstandigheden een persoonlijk vermogen van miljarden dollars vergaarde en er redelijk chic bij loopt. Als burgemeester van Teheran (zijn vorige betrekking) weigerde Ahmadinejad naar de statige ambtswoning te verhuizen en bleef hij rondrijden in z’n oude Peugeot. Het lijkt een gezonde vorm van soberheid of een vertederend gebrek aan smaak, maar Ahmadinejads uitstraling is ongetwijfeld zijn overlevingsstrategie. Had hij er in militair uniform of peperduur maatpak bij gelopen, dan had de hele wereld al veel eerder een doodenge potentaat in hem herkend. Maar met zijn Chinese windjack houdt Ahmadinejad het als sjofele flapdrol verrassend lang vol in het centrum van de macht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden